Магазин

Преминуо славни модни дизајнер Роберто Кавали

Италијански дизајнер Роберто Кавали преминуо је у Фиренци у 83. години живота. Тужна вест је саопштена на његовом званичном Инстаграм налогу.
Vittorio Zunino CelottoGetty

Након дуге болести, вечерас је у свом дому у Фиренци преминуо Роберто Кавали, славни дизајнер и оснивач истоимене модне куће. Вест о смрти креатора осванула је пре нешто мање од сат времена на његовом званичном налогу на друштвеној мрежи Инстаграм.

"Драги Роберто, можда више ниси физички овде са нама, али знам да ћу увек осећати твој дух са собом. Највећа ми је част у каријери била да радим под вашим наслеђем и стварати за бренд који сте основали са таквом визијом и стилом. Почивај у миру, свима ћеш толико недостајати и вољети да ће твоје име наставити да живи и да буде светионик инспирације другима, посебно мени", саопштио је креативни директор компаније "Роберто Кавали", Фаусто Пуљиси.

Љубав према моди и животињском принту

Пре него што је постао синоним за изузетне креације, Кавали је студирао на Академији лепих уметности у Фиренци, а након завршених студија се запослио у текстилној индустрији. Са навршених 30 година, 1970. године, он је лансирао свој лични бренд, који је у свет моде унео смелост и сексипил. 

Кавалијева склоност ка змијској кожи и екстравагантним дезенима у којима се наглашава животињски принт га је учинила миљеником међународног џет сета. Како је и сам наглашавао, копирањем дезена животињског принта копирао је самог Бога.

"Копирам животињску одећу на људску, јер желим да копирам бога. Мислим да је бог фантастичан дизајнер", чувена је изјава Роберта Кавалија.

Његове модне комбинације су 70-их година прошлог века међу првима носиле звезде попут Софије Лорен и Бриџит Бардо, а данас им не могу одолети ни Џенифер Лопез, Ким Кардашијан и друге светске звезде.

Током своје изузетне каријере, Роберто Кавали је сарађивао и са бројним модним кућама и брендовима, а свој утицај је проширио и на друге сегменте моде, укључујући луксузне парфеме, модне додатке и накит.

image
VV inauguration
banner