Магазин

Данашњи дан је у историји познат по драматичним догађајима - шта се све догодило 15. априла

Због низа несрећних догађаја 15. април је у народу познат и као најбаксузнији дан. Терористички напади, ерупције вулкана, атентати - шта се све кроз време догодило баш 15. априла?
Данашњи дан је у историји познат по драматичним догађајима - шта се све догодило 15. априла© Canva / Piotrekswat, AI Magic tool

Када би вас неко упитао који је то најбаксузнији дан у историји, сигурно не бисте могли да наведете само један датум. Ипак, они који историју држе "у малом прсту" често наводе баш данашњи дан, јер су га кроз векове, случајно или не, обележавали драматични догађаји.

15. април кроз историју

У другој половини 19. века, а тачније 15. априла 1864. године, након деветочасовне борбе за живот преминуо је амерички председник Абрахам Линколн. На њега је вече пре у Форд Театру у Вашингтону пуцао Џон Вилкс Бут.

Тог истог 15. априла, само 1912. године догодила се највећа поморска трагедија на свету. Луксузни крузер Титаник ударио је у санту леда на свом путу од Саутхемптона до Њујорка и након нешто више од 2 и по сата кренуо ка дну. Преко 1.500 путника изгубило је живот, што је више од половине људи који су се укрцали на брод.

Нешто више од 70 година касније, 1989. године, 15. априла догодила се трагедија на стадиону Хилсборо у Великој Британији. Током утакмице између Ливерпула и Нотингем Фореста дошло је до пада трибина, при чему је живот изгубило њих 96, док је више од 760 људи задобило повреде.

Почетком 21. века, 15. априла 2010. године, догодила се још једна драматична ситуација. Дошло је до ерупције исландског вулкана Ејафјалајокул, а дим и пепео који су се издигли су били толико густи да је у читавој Европи обустављен авио саобраћај.

Само три године касније, 15. април је поново доведен у везу са трагичним догађајима. На Бостонском маратону, једном од 6 најпознатијих у свету, догодио се бомбашки напад. У експлозији две ручне бомбе страдало је троје посматрача, а више од 260 људи је повређено.

Међу последњим догађајима који су обележили 15. април је и стравичан пожар на најпознатијој катедрали у Паризу, Нотр Даму. На пролеће 2019. године ову светињу и једну од три највеће туристичке атракције Француске, захватила је ватрена стихија коју ватрогасци нису могли обуздати пуних 15 сати.

image