Магазин

Мистични Брусов календар: Руски одговор Нострадамусу који је осмислио цар Петар I

Када се појавио по наређењу цара Петра I, Брусов календар је постао сензација - он је нудио увид не само у садашњост, већ и у будућност. Креиран тако да буде од помоћи и земљорадницима и научницима, овај мистични календар брзо је постао главни помоћник у свакодневном животу Руса, а његов креатор, Јаков Брус - највећи миљеник и народа, и цара.
Мистични Брусов календар: Руски одговор Нострадамусу који је осмислио цар Петар I© Wikimedia Commons / Unknown author

У јануару 1709. године у Русији је светлост дана угледао први светски календар који је назван "Брусов". Овај јединствена и до тада невиђена збирка састојала се из више делова - неколико календара, предсказања и савета за сваки дан. Замисао је била врло јасна: да календар буде користан свакоме ко га узме у руке - од сељака и земљорадника, преко пустолова, па све до научника.

Од идеје до реализације: Ко је заслужан за Брусов календар

До издавања Брусовог календара људи у Русији су признавали само православне свеце, и, према томе, користили само православне календаре. Отуд се појавила и потреба за нечим што ће бити свеобухватније и пружити шири поглед на свет и животна питања. Идеја за овај необичан календар приписује се руском императору Петру I, док је за реализацију заслужан Јаков Вилијемович Брус - научник и енциклопедиста кога су називали "руским Фаустом" и коме су се приписивале свакојаке мистичне способности. Брусов календар је постао сензација чим се појавио јер не само да је имао неколико календара, већ и одељак са информацијама и пророчанствима. Па, ко још не би желео да завири у будућност?

Неколико календара на једном месту

Брусов календар се није ослањао само на православни календар, већ је обухватао још неколико, до тада невиђених "варијација на тему". Ускршњи календар је служио да верници могу да израчунају када "пада" Ускрс сваке године, док је Месечев календар био базиран на 19-годишњем циклусу положаја Месеца. Осим тога, постојао је и индивидуални хороскоп у коме је свако могао да види каква га судбина чека зависно од дана рођења односно хороскопског знака. Ако је рођен на срећан дан - пратиће га срећа, успех и богатство, а ако је рођен на несрећан - беда, проблеми и лоша срећа.

Глобална пророчанства - од катаклизме до политике

Део Брусовог календара са пророчанствима био је најзанимљивији и најпопуларнији. У њему су се налазила предсказања везана за климатске промене, елементарне непогоде, политичка и економска питања и слично. Тако је, примера ради, Брус за 1917. годину предвидео "радостан масакр" - "крвопролиће међу просвећеним народима", а за 1998. годину - "велике промене" и "нови правац владавине". Брус је предвидео чак и рођење Достојевског, написавши да ће се "родити човек познат у целом свету". Предсказања су била навођена за неколико година одједном, у циклусима од по 28 година - дакле, иста пророчанства важе за 1810, 1838, 1866, и тако даље.

Корисне информације

У одељку са корисним информацијама власници Брусовог календара могли су пронаћи податке о географским координатама руских и иностраних градова, растојањима између њих, поштанским фаховима и слично. Биле су приложене и детаљне карте Московске и Петербуршке губерније, као и званичан грб Руске државе. Дакле - могло се пронаћи све што је потребно неком грађанину који је радознао, који жели да прошири видике и упозна се са историјом и географијом своје, али и других земаља.

Савети за сваки дан

Савети за сваки дан практично су били збирка народних обичаја и веровања, на основу којих је руски народ планирао свој дан и обавезе. Тако је, на пример, било наведено ког дана сме да се пушта крв (односно одлази на неке интервенције), када да се брије брада, када стаје на "луди камен" или шије ново одело или хаљина. Била су јасно дефинисана и правила када се може градити кућа или започети рат, а када је идеално време за посету бањама. Дакле, за сваког понешто.

image