Магазин

Храна утиче на мозак - што је квалитетнија, боља је за здравље можданих ћелија

Исхрана је много важнија од пуког бројања калорије, јер утиче на целокупно тело и здравље. Такође, јела формирају мождане ћелије, тако да квалитетнија храна може бити једнака квалитетнијим можданим ћелијама, говоре истраживања. Неоспорно је да је храна веома важна за здравље мозга, а у томе се посебно истиче чудо са мора - медитеранска исхрана.
Храна утиче на мозак - што је квалитетнија, боља је за здравље можданих ћелија© Mustafa Erdağ/pexels

Као и сваки други део нашег тела и мозак се састоји од атома спојених у молекуле. Ови молекули се не појављују тек тако - за разлику од биљака, ми нисмо у могућности да претворимо велике количине атмосферског CO2 у нашу физичку структуру. То значи да се мождана материја готово у потпуности састоји од ћелија изграђених из хране коју једемо.

Квалитетне мождане ћелије се граде од квалитетније хране, пише Саколоџи тудеј. Пошто су неурони посебно богати незасићеним мастима попут омега-3, многи стручњаци препоручују конзумирање хране богате овим мастима како би се подржало здравље мозга.

Храна утиче на расположење и когницију

Иако је лако пренагласити важност једног оброка за когнитивно или ментално стање, такође је тачно да на расположење и јасноћу мисли утиче исхрана. Најбољи доказ за ово долази кад се примети да нешто у организму мањка. На пример, недостатак витамина Б1 може довести до губитка памћења, док недостатак витамина Б12 може довести до когнитивног пада, депресије. Поред наведеног, унос протеина, одређених аминокиселина и хране која садржи поменуте омега-3 киселине утиче на расположење.

Метаболизам, имуни систем мозга и храна

Иако је тежак око 1350 грама, мозак троши око 20 одсто телесне енергије. Употреба глукозе говори о важности обезбеђивања да мозак добије доследан приступ висококвалитетној енергији током читавог животног века. Бројни истраживачи су фокусирани на идеју да недостатак квалитетне енергије у мозгу може убрзати или повећати ризик од многих здравствених стања мозга, и наглашавају кључну улогу уравнотежене исхране и здравог нивоа шећера у крви.

Такође, једна од најважнијих реконцептуализација здравља мозга у последњим деценијама односи се на улогу имунолошког система овог органа, јер релација храна-мозак значајно утиче на расположење, спознају и понашање.

Медитеранска исхрана је исхрана за мозак

Како се истраживања која повезују исхрану и здравље мозга настављају да шире, реалност је да сви можемо и треба да предузмемо кораке и бирамо јела која су добра за овај орган. Дијета или рестриктивни начин исхране могу да буду компликовани, али зарад већег циља сигурно ћемо имати велике користи. До сада најбоље проучавана дијета за здравље мозга је исхрана у медитеранском стилу богата воћем, поврћем, орашастим плодовима, семенкама, здравим мастима, рибом и морским плодовима, као и биљем и зачинима и са веома мало или ни мало обрађене хране.

image