Магазин

Како лизалица може помоћи у откривању раних знакова рака усне дупље

Посебна лизалица, односно слаткиш са воћним укусом који су направили научници може бити одлично средство у раном откривању знакова рака усне дупље, кажу стручњаци. Лизалица би могла учинити дијагнозу једноставнијом и бржом.
Како лизалица може помоћи у откривању раних знакова рака усне дупље© Karolina Grabowska/pexels

Када се слаткиш са воћним укусом, који су развили научници са Универзитета у Бирмингему, држи неколико минута у устима, протеини које ослобађају ћелије рака уста, постају "заглављене" у посебном гел премазу лизалице.

Гел се затим ултраљубичастим светлом разлаже до течности и тако се за неколико минута омогућује лекарима да уоче да ли постоји тумор.

Истраживачи се надају да ће лизалица убрзати дијагнозу оралног карцинома, а можда би се могла користити за скрининг тумора код најугроженији - пушача или оних који пију велике количине алкохола.

Ова лизалица би могла учинити дијагнозу једноставнијом и бржом. Тим из Бирмингема развио је гел направљен од воде и полимера - меког материјала састављеног од релативно великих хемијских молекула. Када пацијент лиже лизалицу, протеини - укључујући оне повезане са раком у њиховој пљувачки се онда заробе између већих молекула.

Један од главних циљаних протеина је интерлеукин-6, који природно производи имуни систем као одговор на инфекцију или упалу. Али такође га у већој мери стварају ћелије рака док се размножавају. Бројне студије су идентификовале његово присуство у пљувачки као рани знак упозорења за рак уста, пише Дејли мејл.

Тест лизалица би дао тренутне резултате и пацијент би тада могао бити упућен на специјалистичке тестове или биопсију.

Наглашено је да ће истраживачи из Бирмингема провести наредне три године усавршавајући лизалице, који су дизајниране да га рутински користе лекари опште праксе и стоматолози.

"Тренутно, рак уста може бити веома тежак за лечење и има лошу прогнозу – делом због касне дијагнозе. Овакав брзи тест могао би бити одличан начин за постављање дијагнозе у раним фазама", наглашава лекар др Најџел Картер.

Стручњаци напомињу да редовно конзумирање ресвератрола, једињења у црвеном воћу као што су грожђе, парадајз и јагоде, може смањити ризик од рака уста за око 15 одсто.

image
VV inauguration
banner