Србија и Балкан

Међународно право на страни Срба: Када СБ УН почне расправу о БиХ, Генерална скупштина не може

Ако се у УН буду држали правила процедуре, када почне седница Савета безбедности, Генерална скупштина више нема због чега ни да заседа, ни да прича о резолуцији о Сребреници, указује некадашњи амбасадор Србије при УН Бранко Бранковић
Међународно право на страни Срба: Када СБ УН почне расправу о БиХ, Генерална скупштина не можеGetty © Selcuk Acar/Anadolu

Ако Савет безбедности УН почне да расправља о ситуацији у БиХ, укључујући и о Сребреници, онда према правилима процедуре и Повељи УН, Генерална скупштина УН не може да расправља о резолуцији, навео је некадашњи амбасадор Србије при УН Бранко Бранковић.

"Ово је седница на захтев једне чланице Савета безбедности, а то је Русија. Докле год Савет безбедности на дневном реду има Сребреницу, Генерална скупштина не може о томе да прича и заседа", истакао је Бранковић.

Бранковић напомиње да, ако се у УН буду држали правила процедуре, када почне Савет безбедности, Генерална скупштина више нема због чега ни да заседа, ни да прича о резолуцији о Сребреници.

"Чак и да Немачка и остали бандити покушају да сазову седницу Генералне скупштине, поставља се питање да ли ће генерални секретар упозорити председника Генералне скупштине да он не сме да сазове седницу, док год је то на дневном реду Савета безбедности", навео је Бранковић.

Он је оценио као јако добар потез захтев Русије за седницу Савета безбедности УН о БиХ, те додао да је оптимистичан.

"Чињеница је да, чим су одложили разматрање резолуције, значи да им се цела њихова кула о могућем усвајању резолуције порушила и да сад покушавају нешто да ураде", навео је Бранковић.

Он је подсетио да је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија рекао да се одлаже расправа у Генералној скупштини о резолуцији, јер треба у документу нешто да се доради.

"То значи да нису добили потребну већину, чим одлажу, јер да су сигурни да је имају увелико би гласали. Захтев Русије да се одржи седница Савета безбедности о томе долази им као 'додатак на скупоћу'" рекао је Бранковић.

Он је оценио да су у великој муци сви који предлажу резолуцију.

"Мислим да ће на крају морати то, не да скину са дневног реда, већ да одложе. Политичка ситуација је таква да они који су предложили резолуцију не смеју да изгубе, односно да резолуција не добије одговарајући већину", указао је Бранковић.

Јер, додао је он, уз овај фијаско око Украјине и свега у шта се Запад упетљао, још то да им дође на главу, одмах могу да иду кући.

Бранковић је објаснио да седница Савета безбедности УН о резолуцији о Сребреници није ванредна, јер Савет свакодневно ради и заседа и надлежан је за очување мира и међународне безбедности, тако да не постоје ванредне и редовне, него само заказане седнице.

На захтев Русије данас би требало да буде одржана седница Савета безбедности УН о БиХ, а српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић званично је затражила обраћање путем видео линка.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Русија, како сада ствари стоје, успела да се избори да се одрже две седнице Савета безбедности УН о БиХ, те да је то добра прилика да српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изнесе своје ставове.

image