Магазин

Око 140 китова насукало се на обалу Западне Аустралије (ВИДЕО)

Китови су насукани у Тоби Инлету у заливу Географ, преноси Ројтерс
Око 140 китова насукало се на обалу Западне Аустралије (ВИДЕО)© Tanjug/Department of Biodiversity, Conservation and Attractions via AP

Стручњаци за морске животиње покушавају да спасу око 140 пилот-китова насуканих у плитким водама на југозападу Западне Аустралије.

Китови су насукани у Тоби Инлету у заливу Географ, саопштило је Одељење за биодиверзитет, очување и атракције Западне Аустралије. Подручје се налази у близини града Дансбороу у региону популарном међу туристима, и око 236 км јужно од главног града Перта, преноси Ројтерс.

Претпостављамо да постоје четири групе од укупно до 160 пилот-китова распоређених на око 500 метара, рекао је портпарол овог одељења.

"Нажалост, 26 китова који су се насукали на плажи је умрло. На основу претходних оваквих догађаја, обично животиње на плажи морају бити еутаназиране јер је то најхуманији исход", наведено је у њиховом саопштењу.

У јулу прошле године, више од 50 пилот-китова је умрло након што су се насукали на удаљеној плажи у Западној Аустралији.

Највеће насукавање китова у овој држави догодило се у Дансбороу 1996. године када је 320 китова завршило на обали.

Пилот-китови су познати по својим тесним друштвеним везама, тако да када јединка упадне у потешкоће, остали га обично прате, према Универзитету Западне Аустралије.

image
VV inauguration
banner