Магазин

Грбави кит препливао пола света, "свратио" и до руских Командорских острва

Његово име је Фродо и он је грбави кит који је пропутовао пола света. Пливао је од Маријанских острва у западнем делу Тихог океана до Мексика, а његово путовање је веома битна научницима јер показује да су обрасци миграције китова сложенији него што се мислило. Кит се појавио 2010. и 2013. у близини руских Командорских острва, а руски научници су га крстили по лику из књиге "Господари прстенова".
Грбави кит препливао пола света, "свратио" и до руских Командорских острва© ArtTower/pixabay

Мужјак грбавог кита је препливао преко 11 хиљада километара, крећући се од Сајпана, на Маријанским острвима, па до Сајулите у Мексику, закључак је студије објављене у Инденџер Спејсис Рисрч. Пре њега, рекорд је држала женка која је између Бразила и Мадагаскара препливала нешто више од 10 хиљада километара.

"Фродо јесте поставио рекорд зато што је препливао хиљаде и хиљаде километара, али је и преокренуо многа питања која се тичу миграције грбавих китова", каже биолог Никол Рансом која се бавила епским путовањем овог великог сисара.

Око 7500 грбаваца који се размножавају у западном Мексику мигрирају на Аљаску и Канаду. Фродо је, с друге стране, опловио цео северни Пацифик и отишао на неочекивану дестинацију: "Годинама сам опседнута миграцијом китова. Сазнње да неки од њих иду у Русију - запањујуће је", каже Никол.

То је навело научнике да Фродову миграцијау објасне заправо као редовну руту.

Зашто китови иду тако далеко

"Китови можда иду на ова дуга путовања да би пронашли свог пара. Такође се боре око женки, чему сведоче бројни Фродови ожиљци," каже научница.

Ови новооткривени миграциони путеви такође би могли да објасне зашто су китови грбавци скоро свакодневно забележени како певају у средњем Пацифику, између Хаваја и Мексика. "Ови китови нас увек изненађују, каже Хајди Пирсон, морски биолог и додаје: "Фродово путовање, можда може да помагне да се реши део мистерије о томе како се слична песма чује широм северног Пацифика", пише Нашнал Џиографик

Пре неколико година, Рансом је приметила да се руски китови појављују у Мексику. Научница је идентификовала појединачне животиње путем базе података за идентификацију китова на мрежи која се зове Хепивејл. 

Захваљујући овој мрежи и Фродовим путовањим научници су кренули на даља проучавања. Пронашли су 117 јединки које су мигрирале из Мексика у подручја у Русији и то у мериоду између 1998. и 2021. И после 2021. године примећени је још китова, као и женки са младунцима који су пливали из руских делова у мексичке крајеве. 

image