Магазин

Почиње Страсна седмица: Велики понедељак дан опроста

У кратком временском простору одиграли су се најважнији догађаји које су обликовали историју света и хришћанске вере
Почиње Страсна седмица: Велики понедељак дан опроста© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Страсна седмица је последња, седма недеља Великог поста, која претходи Васкрсу, и на богослужењима подсећа на последње земаљске дана Господа Исуса Христа - његову издају, хапшење и страдање на крсту.

Ова недеља се зове страсна, јер на старословенском реч страст значи страдање, трпљење и бол.

У питању је страдање, страшни догађаји, патње Исусове те последње недеље његовог живота на земљи. Због тога је многи зову и Страшна или Страдална недеља. 

Свакога дана Страсне седмице у храмовима су посебна богослужења, а круна свих њих је Литургија на Васкрс.

Прва 3 дана ове седмице - понедељак, уторак и среда, посвећени су догађајима из живота Спаситеља Исуса Христа, тачније најважнијим проповедима, пре него што је ступио на страдање.

Последња 3 дана посвећена су: Јудиној издаји - четвртак, осуди, распећу на крсту и смрт - петак, погребу, Христовом силаску у ад - субота.

Велики понедељак

Велики понедељак Страсне седмице, посвећен је последњим догађајима из Христовог земаљског живота, који је предсказан у животу старозаветног Јосифа кога су браћа продала за 20 сребреника, али се он спасао и касније владао Египтом.

Такође, посвећена је проклетству смокве коју је Спаситељ због њене неплодности осудио да се осуши, и која је слика јеврејске синагоге, која је Спаситеља предала на смрт.

Ово је празник када се прашта и када се верници покају због грехова, а обележава се и као дан братске и сестринске љубави, па се на Велики понедељак најмлађи уче да морају да поштују браћу и сестре.

Сваки део Србије има своје обичаје у Страсној недељи, а свима су им заједнички пост, молитва, заобилажење свих прослава и весеља, великих радова и редовни одлазак у цркву на слушање јеванђеља.

image