Србија и Балкан

Васкрс код три православна братска народа: Како се прославља код нас, Грка и Руса

РТ Балкан истражује обичаје, неизоставне намирнице и актуелне цене, како јаја, меса, салата, колача, тако и ускршње декорације, фарбе, сличица, луковине...
Васкрс код три православна братска народа: Како се прославља код нас, Грка и Руса© RT Balkan

Највећи хришћански празник - Васкрс, у недељу ће прославити три братска народа - Срби, Руси и Грци у друштву породице и најближих, уз богату трпезу која представља "царство" различитих симбола и традиција, а којом ће доминирати црвена јаја.

Уочи празновања 16. априла, купци у Београду, Москви и Атини траже најбоље понуде како би, упркос инфлацији, и даље могли да напуне своје потрошачке корпе.

РТ Балкан истражује вековне обичаје, неизоставне намирнице и актуелне цене, како јаја, меса, салата, колача, тако и ускршње декорације, фарбе, сличица, луковине.

Београд: Млади кромпир скоро скупљи од свињетине

У српској престоници гужва - колона људи на пијацама, у радњама и печењарама.

Продавац на Бајлонијевој пијаци каже да сви чекају последњи тренутак за куповину како би све остало свеже и укусно.

"Цене су у просеку скочиле у односу на прошлу годину за 10-15 одсто, али постоје артикли за које треба издвојити и 50 одсто више новца. Види се то по нама, једва се преживи, као и према муштеријама. Некад су куповали по килограм, два, а сада на комад", каже трговац и додаје да се највише продаје зелена салата, парадајз, краставац, ротквице, млади лук.

Жена за суседном тезгом наводи да се најслабије продаје млади кромпир, чија је тренутна цена од 500 дин/кг скоро скупља од килограма живе ваге свињетине која се креће од 550 до 700 динара.

"То је први овогодишњи род, па је и цена јача. Из пластеника је, па је урачунато грејање, а енергенти су такође поскупели", објашњава.

Цена јаја креће се од 15 динара по комаду у продавницама, док је на пијацама понуда шареноликија.

Она за која се трговци заклињу да су домаћа, односно да је "кока кљуцала по дворишту", треба платити од 20 до 30 динара, у зависности од величине. За гушчија треба дати 200 динара, за пачија 60, а за моркина 100 динара.

Обојена јаја коштају 40, 50 или 70 динара по комаду, што диктира умеће осликавања домаћица и продавачица.

На питање да ли Београђанке радије купују већ обојена или не, одговарају нам да све зависи.

"Имамо и луковину. Црвена је 150 динара, а ова обична од црног лука је 100", каже нам бакица.

Готови колачи коштају 1.000 дин/кг, а од сухомеснатих производа на тезги могу да се купе ребра за 900 дин/кг, кобасице од 1.000-1.500 дин/кг, пршута 1.500 дин/кг, а прасеће печење 2.000 дин/кг, док цена јагњећег иде и до 2.400 дин/кг.

У месари се цена свеже свињетине креће од 1.060 до 1,250 дин/кг, а јагњетине од 1.250 до 1,350 дин/кг, док у печењари углавном кошта од 1.900 до 2.000 дин/кг, односно до 2.800 дин/кг.

Међу декорацијом се издвајају васкршње корпе, фигуре јаја, зека и пилића, сталци, столњаци, траке, мушеме и сл. па тако у односу на дубину џепа можете да потрошите од 50 до 5.000 динара. Фарбе, гелови, глитери, постоља и налепнице за јаја коштају од три динара до 180 динара.

За Васкрс су, такође, везани лепи обичаји у нашем народу, а неизоставно је даривање обојених јаја. Јаје је симбол обнављања природе и живота, а црвена боја симболише радост и здравље. Јаја се фарбају на Велики петак, а прво обојено јаје се оставља на страну до идућег Васкрса и зове се "чуваркућа". Према традицији, на јајету се обично пише X. В. и В. В. (Христос Васкрсе и Ваистину Васкрсе), цртају крстићи, цветићи и друге лепе фигурице. Касније се укућани туцају јајима, када настаје весеље и такмичење чије је јаје најјаче. Приликом туцања изговара се, такође, "Христос Васкрсе" и "Ваистину Васкрсе".

Атина: Грци прешли на јефтинију свињетину

Традиционално печење јагњетине је само једна од васкршњих традиција коју православни хришћани у Грчкој ове године тешко да ће моћи да приуште услед повећаних трошкова живота.

Купци у Атини траже најбоље понуде како би, упркос инфлацији, и даље могли да купе јагњетину, чоколаде и поклоне.

"У последњих десет дана људи су куповали за Ускрс, углавном јагњетину и јаретину. Килограм меса кошта девет до десет евра. Инфлација је порасла, а ми смо се трудили да задржимо цене на прошлогодишњем нивоу", наводи месар.

Један од Атињана каже да је захвалан на појефтињењу и што је успео да нађе повољно месо.

"Цене су веома добре. Нашао сам јаретину и јагњетину за осам евра. Прошле године су били скупљи, тако да мислим да су цене добре", рекао је он. 

Међутим, други се и даље муче да купе јагњетину за празник јер сада имају мање новца у џепу него прошле године.

"Цене су отприлике исте као прошле године. Ипак, грађани немају новца, то је проблем. Људи не могу да плате рачуне", рекла је једна жена на централној пијаци и додала да ће бити приморана да ове године пазари свињетину.

Иначе, према "Еуроњузу" цена хране у тој медитеранској земљи је порасла за 14,5 одсто прошлог месеца у односу на претходну годину.

У Грчкој се током празника купују и ускршње свеће које поклањају деци кумова, чоколадна јаја и други поклони.

Грци Велику суботу после литургије проводе у породичном изласку, а у недељу на Пасху, како називају Васкрс, цео дан славе након што се добро наспавају.

На празничној трпези се обавезно налазе кувана јаја, нашарана на Велики петак и јагњеће печење и обавезна традиционална ускршња супа од јагњећих изнутрица – магирица. Обавезан је и ускршњи хлеб цуреки - традиционалан сладак хлеб који се прави само за овај празник, а краси га црвено јаје постављено у средину. Он се прави од намирница које су због 40-дневног поста забрањене - јаја и путера.

На сам дан ускрса Грци једни другима честитају овај празник и поздрављају се исто као и ми посебним поздравом: Христос Анести, а одговарају са Алитос Анести (Ваистину Васкрсе).

Москва слави Пасху уз кулич

Руси прослављају "Пасху" са специјалним доручком или васкршњим оброком. На трпези је обавезан колач кулич или "руски ускршњи хлеб", као и паскху, што је јело од сира и других састојака које се обично формира у облику пирамиде. 

Шта ће се наћи на трпези углавном зависи од регије. Тако се негде једе пилетина, на југу више телетина и јунетина, а ближе Уралу прасетина.

"Цене пилетине крећу се од 200 рубаља, тј. 260 динара, до 700 рубаља, односно 910 дин/кг. Телетина и јунетина коштају око 600 рубаља, односно 780 дин/кг, а прасетина може да се нађе од 400 до 600 рубаља, тј. од 520 до 780 дин/кг", наводи дописник РТ Балкан из Москве.

Додаје да јаје кошта од 70 до 200 рубаља, тј. од 90 динара до 260 динара. Фарба за јаја од 100 до 500 рубаља, што је између 130 и 650 динара.

У варијанти да се ускршњи колач купује, кулич - нафилован и украшен куглоф - треба одвојити од 250 рубаља, односно 325 динара, до неколико хиљада рубаља, у зависности од величине и декорације.

У Русији се празник Васкрсења Христовог назива "Пасха" по називу старозаветног празника установљеног у знак сећања на избављење Јевреја из египатског ропства. У складу са догађајем Васкрсења Христовог који се обележава на овај празник, назив "Пасха" у хришћанској Цркви добија посебно значење и почиње да означава прелазак из смрти у живот, са земље на небо.

На Васкрс се верницима по традицији дозвољава да дођу до црквених звона и да звоне. После службе и до увече, свако може да се попне на звоник цркве и да звони. Црвена боја има јаку симболику у руској култури, она као и код нас симболише Исусову крв.

Иако се празнује као породични празник и дан када се одмара, није необично да многи Руси темељно очисте своју кућу пре ускршњих празника, као део "пролећног чишћења".

image