Магазин

Велики уторак: Прича о важности милостиње

Прича на Велики уторак истиче важности давања милостиње. На овај дан се од давнина строго постило, што је значило да се једном у току дана окуси нешто сасвим мало попут воде или кафе. Према традицији и обичајима, данас не би ваљало јести чешће од једном.
Велики уторак: Прича о важности милостиње© Српска православна црква

Свети и Велики уторак Страсне седмице посвећен је причи о десет мудрих и десет неразумних девојака.

Како нам саопштава Еванђелист Матеј, у уторак страдалне недеље ујутру Господ наш Исус Христос провео је у Јерусалимском храму где је поучавао.

Причом о десет девојака Господ подстиче на милостињу, и уједно поучава све људе да спремно дочекају крај. Раније је Он много говорио ученицима о девствености, да заслужује велико уважавање, али не треба занемаривати друге врлине.

Пет девојака назива мудрим зато што су уз чување девствености биле и милостиве, а осталих пет назива лудим зато што нису имале одговарајућу милостињу, иако је и њих такође одликовала девственост.

Оне су луде управо зато што су испуниле већу врлину, а запоставиле мању, и због тога се, према Његовим речима ни по чему не разликују од блудница.

Оци цркве ову причу истичу због важности милостиње.

Давање милостиње само је по себи моћан облик молитве. Свето писмо нам говори: "Добра је молитва с постом, с милостињом и с праведношћу. Боље је делити милостињу него сабирати у хрпе злато. Милостиња ослобађа од смрти, она чисти од свакога греха. Који деле милостињу и чине праведност напуниће се живота". 

Недеља у којој се обележава Велики уторак, има и назив "завалита", како је називају у југоисточној Србији. На овај дан се од давнина строго постило, што је значило да се једном у току дана окуси нешто сасвим мало попут воде или кафе. Зато данас не би ваљало јести чешће од једном, уколико поштујете традицију и обичаје.

image