Магазин

Уз помоћ ових трикова прање роштиља биће неупоредиво лакше

Међународни празник рада који се обележава 1. маја је у нашој земљи синоним за роштиљање и добар провод са друштвом. Али, шта радити са роштиљем након празника - како га добро и темељно опрати и припремити за неко наредно дружење? Откривамо вам.
Уз помоћ ових трикова прање роштиља биће неупоредиво лакше© Canva / Imagesines

Празничне дане који су пред нама већина нас искористиће да побегне из града и ужива у неком од излетишта у земљи или "комшилуку". Уз добру екипу, понеко пиће иде и добар роштиљ који ћете припремити на месту.

Међутим, након сласног ручка и пријатног дана, следи не тако пријатан задатак - чишћење роштиља. Уз помоћ ових савета ова обавеза вам може пасти макар мало лакше, а све што вам је потребно имате под руком.

Црвени лук и сирће најбоље решење за електирчне роштиље

Уколико имате електричнни роштиљ, комбинацију сирћета и црвеног лука слобоно можемо назвати победничком. Како бисте очистили роштиљ потребно је да га претходно мало загрејете и испрскате алкохолним сирћетом ккао би се масноћа разградила, а потом половином лука пребришете решетке. Уколико при руци немате црни лук, уместо њега можете користити и лоптицу коју ћете направити од алуминијумске фолије.

Сирће и вода су одлични за уклањање масноћа, али је потребно време

Роштиљ се лако чисти и у мешавини сирћета и воде, само што ће вам за то бити потребно мало више времена, као и простора. Потребно је да помeшате воду и алкохолно сирће у једнаким размерама и затим у добијену смесу потопите масну решетку. Најбоље би било да то радите у неком лавору, али уколико га немате, може послужити и велика кеса за смеће коју ћете завезати на врху. Тако потопљену, решетку је потребно оставити најмање неколико сати, а потом је испрати водом.

Сода бикарбона - универзални производ за чишћење роштиља

Сода бикарбона је позната по својим чаробним моћима када је чишћење домаћинства у питању, те није изненађење што се нашла и на овом списку. Како бисте очистили роштиљ уз помоћ ње, помешајте је са топлом водом у размери 1 према 3 и затим сунђером истрљајте решетке и друге делове који су прекривени масноћом. Поступак можете поновити неколико пута све док роштиљ не буде потпуно чист, а затим га само исперите водом

image