Магазин

Куда за 1. мај - списак места и излетишта око највећих градова у Србији

У среду сви празнујемо 1. мај - Међународни празник рада, а како већ традиција налаже, неизоставан је уранак и наравно уживање у природи. Многи ће свој предах пронаћи у шумама, поред језера, река, а за то су иделана излетишта близу већих градова.
Куда за 1. мај - списак места и излетишта око највећих градова у Србији© Per Lööv/unsplash

Сви се радујемо првомајским и ускршњим празницима - одмарамо од среде, 1. маја, па до понедељка 6. маја. Мини одмор стартује празником рада који се обележава на нашим просторима уранком, роштиљањем, боравком у природи. За то су као створене зелене ванградске површине, које су довољно далеко да "одморимо" од града, а довољно близу да се неоптеретимо вожњом и путовањем.

Време ће нас послужити, те се нас очекује темература до 25 степени, најављено је на сајту Републичког хидрометеоролошког завода у месечној прогнози. Наше је само да пронађемо локацију на којој ћемо раширити пикник ћебе и уживати. У наставку прочитајте предлоге за излете у Србији идеалне да их проведемо током 1. маја.

Београд

Листа најпопуларнијих излетишта за становнике нашег главног града није кратка и креће од Аде Циганлије, Кошутњака преко Звездарске шуме, па до Космаја, Авале. Уколико бисмо да идемо мало даље, неких тридесетак километара, онда је идеално да се стационирамо у Бојчинској шуми. Препоруке су да се посети "Мали Дунав"у Винчи, који је на неких 12 километара од Београда, а као створено место је за породицу, јер може да се види музеј рибарства, прастаро село, велики акваријуми, мини-зоо врт.

Нови Сад и Војводина

Уколико празничне дане планирамо да проведемо у Новом Саду ту су нам градски паркови, али и Фрушка гора која је "први пик" када говоримо о 1. мају у Војводини. Стражилово, Змајевац, Летенка су само нека од излетишта у оквиру националног парка Фрушка гора. Такође, на крајњем северу Србије можемо да се опустимо на Палићу.

Ако нас пут нанесе на Срем, незаобилазна је Засавица код Сремске Митровице, док Банат красе белоцркванска језера.

Западна Србија

Иделано би био посетити Лозницу и њену околину, тачније Бању Ковиљачу, Тршић, Гучево, јер поред зеленила који ће бити мелем за очи и душу, крај Вука Караџића ће посебно интересантни љубитељима историје, али и деци.

Овај део наше земље, тачније њен југозападни део, краси и туристички бисер Увац, који са правом носи титулу једног од најлепшег места у Србији.

Шумадијски рај

Централна Србија се може похвалити Шумаричким језером који се налази на око 5 километара од Крагујевца. Ушушкано је шумом, те је право место не само за одмор, већ и рекреацију.

Букуља је планина у Шумадији, у чијем подножју се налазе Аранђеловац и Буковичка бања. Има пешачке стазе које воде од парка бање па до врха планине. На самом врху је хидрометеоролошка станица, а на њеним ободима је Гарашко језеро.

Исток и југ Србије

Овај део Србије се посебно истиче језерима и бањама, а свакако да је најпримамљивије Сребрно језеро које се налази на два километра од Великог Градишта. Предах можемо пронаћи и у близини Бора на Борском језеру које је окружено шумама, природним зеленим пропланцима, ливадама.

Југ Србије наравно да не може да прође без Ниша и његове околине. Поред паркова, релаксацију можемо да пронађемо у Нишкој бањи, као и Облачинском језеру које се налази на 20 километара од града.

Такође, у овом периоду су веома популарне бање, што је за РТ Балкан потврдио Александар Сеничић из ЈУТА - Националне асоцијације туристичких агенција и рекао, да су Врњачка бања, Соко бања, Пролом бања веома тражене.

Без обзира на који локацију се одлучимо да идемо, нећемо погрешити, јер ће природа да уради своје - да нас релаксира, опусти и захваљујући њој "напунићемо батерије". Оно што можемо минимално да урадимо јесте да не заборавимо да покупимо смеће за собом - бар јој толико дугујемо. 

image