Магазин

Чистите прашину са лишћа ваших кућних биљака, тако ће дуже живети

Да ли упорно покушавате да схватите зашто вам биљке не успевају, иако их редовно заливате и држите на сунцу? Међутим, да ли сте им у последње време пажљиво погледали листове? Могуће је да се одговор на њихов спор раст управу ту и крије - тачније, у прашини која се нагомилала на овим зеленим површинама. Зашто је то тако и како можете најефикасније да их очистите?
Чистите прашину са лишћа ваших кућних биљака, тако ће дуже живети© Freepik/freepik

Биљкама је потребно мало више од воде и сунчеве светлости да би опстале - ако живе у затвореном простору. Док биљке на отвореном обично добијају негу од "мајке природе", собним биљкама је ипак потребна "људска рука". Срећом, процес је једноставан и ево да очистите листове биљака да би напредовале и расле.

"Размишљајте о лишћу као о плућима ваше биљке", каже лекар за биљке и стручњак хортикултуре Кели Дајер за портал "First of Women".

"На доњој страни листова налазе се ситне стоме, кроз које се одвија размена кисеоника и угљен-диоксида, као и апсорпција и ослобађање влаге. Ако су листови ваших биљака зачепљени прашином, неће моћи ефикасно да учествују у фотосинтези и расту." Дакле, за максимално здравље, препоручљиво је да чистите и горње и доње стране листова, као и стабљике.

Како очистити листове биљака

У зависности од тога колико се прашине скупља у вашем дому, можда нећете морати то да радите тако често. Ево како и шта треба да користите за чишћење листова биљке:

"Прашко"

Баш као што бисте овај кућни производ користили за брисање прашине са намештаја, можете га користити и за листове биљака. Не само да је овај метод лак, већ омогућава нежан додир, тако да не сломите крхке листове или стабљике. Такође, ако је ваша биљка посебно ситна, мека четкица за шминку или сликање ће бити бољи избор.

Влажна крпа

Стручњаци сматрају да је ово најједноставнији и најсигурнији начин да обришете горње и доње стране листова. За најбоље резултате, пажљиво држите лист једном руком и обришите прашину од стабљике до врха листа. Будите нежни и немојте исувише јако притискати или вући лист.

Овде је главни кључ температура воде: Она мора бити млака (не превише врућа или превише хладна). Екстремне температуре ће шокирати ваше биљке и чак могу успорити њихов раст.

Ако вашој биљци треба мало више помоћи при чишћењу, посебно ако имате посла са штеточинама, можете користити потпуно природан течни сапун, али процес остаје исти: У мешавину воде и сапуна потопите крпу и обришите листове. Након тога их исперите.

Туш

На крају, можете и да истуширате своју биљку, како би добила ефекат кише. Као и са влажном крпом, користите млаку воду и не заборавите да постепено појачавате јачину млаза воде, како не бисте избацили земљу из саксије или чак откинули лист.

За најбоље резултате, нежно масирајте листове како бисте били сигурни да вода допире до целе биљке. Када завршите, проверите да је сва вода исцеђена из саксије, да се биљка не би "утопила".

image