Магазин

Да ли је штетно прскање собних биљака: Тајне одржавање ваших зелених љубимаца током зиме

Вероватно сте приметили да неки људи негују своје собне биљке тако што их прскају водом. Овај метод може да користи у случајевима када биљке потичу из тропских крајева, јер им се на тај начин обезбеђује додатна влага . Прскање популарном "фајталицом" није штетно за биљке, али је кратког даха - влага се не задражава око биљака већ се "разлети" по стану.
Да ли је штетно прскање собних биљака: Тајне одржавање ваших зелених љубимаца током зиме© @ rawpixel.com/freepik.

Правилно заливање собних биљака је основна потреба када је у питању брига о нашим "зеленим пријатљима". Стручњаци за негу биљака напомињу да је класично заливање јако битно, а да се прскање биљака водом препоручује за побољшање влажности. Симптоми који откривају да цвећу недостаје влага се откривају на лишћу, тада оно постаје жуто са браон ивицама, а и успорен раст исто "говори" да му фали влага. 

Многе популарне кућне биљке потичу из тропских средина где је влажност висока током целе године, па је реплицирање природног окружења од суштинског значаја да их одржавамо здравим и напредним.

Када је најбоље да проскамо кућне биљке

Као и код заливања и код прскања биљака важи исто правило. Дакле, уколико неко цвеће заливамо ујутру, тада би требало да га и попрскамо. Треба да имамо у види да неке биљке захтевају доста влаге и онда треба да их прскамо више од једном дневно. Другима је  потребно мање влаге и онда их ваља испрскати само једном или два пута недељно.

Приликом употребе популарне "фајталице" воду треба да прскамо око биљке, а не на листове и стабло. Уколико претрамо са прскањем, влага лако може да се претвори у капљице воде, које кад се задрже на листу стварају идеално тло за паразите. 

Стручњаци за негу собних биљака напомињу да је прскање биљака водом има ефекет "кратког даха", јер се влага лако распрши по стану. Ова техника није лоша за саме биљке и донекле ће им обезбедити влагу, али ако је потребно да дугорочно побољшамо влажност, постоје далеко поузданији начини да се то учини. Један од начина јесте да се биљке поставе у "влажније просторије", као што су на пример, застакљене терасе или да их групишемо, а не да их стављамо на различита места у стану. 

image