Магазин

Кључ од аутомобила има и једну скривену функцију - многи ни не знају да она постоји

Власници аутомобила готово увек мисле да свог четвороточкаша добро познају - да знају све цаке и да су истражили све опције. Међутим, за ову функцију мало ко зна, а може бити од велике користи.
Кључ од аутомобила има и једну скривену функцију - многи ни не знају да она постоји© Canva / oatawa

Кључеви новијих модела аутомобила практично сви изгледају идентично: имају тастере за откључавање и закључавање возила и гепека, док је физички кључ сакривен у кућишту. Међутим, ти тастери за откључавање и закључавање имају и своје скривене функције о којима многи власници возила не знају.

Тастер за откључавање возила вам омогућава још нешто

Притиском на тастер за откључавање возила централна брава аутомобила ће се одблокирати, тако да можете отворити сва врата на аутомобилу. Али, то није једино што можете уз помоћ овог дугмета. Друга, скривена опција је откључавање прозора чак иако нисте у аутомобилу, а све што је потребно да урадите јесте да тастер задржите мало дуже.

Ово је посебно згодно у летњим месецима када су напољу врућине и када је аутомобил практично усијана лименка. Једино о чему би требало водити рачуна приликом коришћења ове функције јесте безбедност - увек проверите да у колима нисте оставили неке вредне ствари које се могу наћи на мети лопова и водите рачуна да се од возила не удаљавате.

Шта можете уз помоћ тастера за закључавање аутомобила

Тастер за закључавање возила такође има скривену опцију, која возачима може бити једнако практична и згодна. Међутим, многи ни не знају да она постоји. Дугим притиском на ово дугме сви прозори у аутомобилу почињу да се затварају, укључујући и панорамски кров који поседују одређена, луксузнија возила.

Ово је нарочито згодно уколико сте већ извадили све ствари из аутомобила и закључали га, а накнадно приметили да су један или више прозора остали отворени. Функција је, наравно, могућа само уколико нисте одмакли предалеко од возила, односно уколико сте у домету у коме четвороточкаш "хвата" фреквенције које емитује даљински кључ.

Да ли отварање и затварање уз помоћ кључа ради на свим аутомобилима

Нажалост, опција отварања и затварања прозора на возилу уз помоћ кључа за даљинско откључавање не ради баш на свим моделима аутомобила. Она је интегрисана искључиво у моделе код којих се прозори отварају уз помоћ тастера, односно у оне новије, који уместо ручке која се окреће имају дугмиће.

image