Магазин

Вожња у кишним условима: Ови савети вам могу помoћи ако вам киша поплави ауто

Вожња у кишним условима никако није пријатна, али оно о чему би возачи нарочито требало да воде рачуна јесте куда се и како крећу. Баре на путу често су дубље него што изгледају, а самим тим су и велика претња за четвороточкаше. Срећом, ако се придржавате основних правила, тотална штета се може избећи.
Вожња у кишним условима: Ови савети вам могу помoћи ако вам киша поплави ауто© Canva / Sorapong

Наредних дана на територији Србије очекују се обилне падавине, а самим тим се може десити и да киша поплави аутомобил. Уколико сте у могућности, било би добро да возило паркирате на некој узбрдици и свуда идете градским превозом, али ако то није опција, водите рачуна о томе којим се улицама крећете. Ако се догоди да у вожњи не процените добро и аутомобилом упаднете у бару и притом вода уђе у унутрашњост аутомобила, ови савети могу бити злата вредни.

Ни случајно немојте стартовати аутомобил

У случају да сте се заглавили у бари чија је дубина преко половине точкова (односно изнад линије прага врата) и да вам се том приликом угасило возило, ни случајно немојте покушавати изнова да га стартујете, саветују стручњаци за аутомобиле.

Постоји могућност да је вода продрла у алтернатор или алнасер и да приликом стартовања дође до кратког споја. Штета у том случају може бити огромна, па је најбоље одмах позвати сервисера који ће организовати да се возило одшлепа до сервиса.

Такође, можете контактирати и осигуравајућу кућу, јер је већином пакета покривено и осигурање од поплаве. У случају да ваш пакет обухвата ову незгоду, моћи ћете да рефундирате насталу штету потпуно или делимично.

Отворите све прозоре како би аутомобил почео да се суши

Након што сте аутомобил безбедно превезли код мајстора на детаљан преглед, потребно је и осушити га изнутра, како се у њему не би образовале плесни и стварао непријатан мирис буђи. То се најбоље може постићи потпуним отварањем прозора, наравно, у наткривеном простору.

Уколико такав простор не можете обезбедити, можете сачекати пар дана да мајстор санира насталу штету (уколико она постоји), а затим одвести аутомобил на дубинско прање, а потом га сушити самостално, уз помоћ вентилатора или сушилица.

Свакако, оно што је важно јесте да не дозволите да се влага задржава у унутрашњости аутомобила. Још један савет који дају ауто-сервисери јесте да на возилу замените филтер ваздуха, будући да се на њему у влажним условима могу намножити бактерије које ће потом доспети у кабину.

image