Магазин

Због чега свом псу никада не треба да дајете остатке са роштиља

Након првомајског уранка или било које друге прославе власници паса воле да свом љубимцу понесу и неку "посластицу" директно са роштиља - неки ћевап, батак, ражњић, па чак и кромпирић. Али, да ли је ово препоручљиво?
Због чега свом псу никада не треба да дајете остатке са роштиља© Canva / giocalde

Власници паса ретко одолевају њиховом тужном погледу, па под изговором гриже савести са њима деле своје оброке. Иако ово није препоручљиво, поједина храна код паса неће изазвати нежељене реакције. Међутим, роштиљ се на овом списку не налази и сматра се посебно опасним по здравље ових љубимаца! 

Зачини који се користе за роштиљ могу изазвати стомачне тегобе код паса

Месо запечено на роштиљу најчешће је пуно масноћа и разноразних зачина, које код четвороножних пријатеља могу изазвати низ нежељених ефеката. Најчешће су то проблеми дигестивне природе, односно интензивни грчеви у стомаку, повраћање и дијареја. Посебно опасне по здравље паса јесу маринаде у којима се неретко натапају месо или кромпирићи - између осталог оне садрже црни и бели лук који су псима забрањени и који могу проузроковати бројне здравствене тегобе.

Кошчице из меса су опасне ако се прогутају

Осим што желудац паса није прилагођен за варење овакве врсте хране, постоји и ризик од повреда дигестивног тракта до којих може доћи услед гутања ситних, оштрих кошчица које се могу наћи у комадићима меса. Овакве повреде слузнице уста, гркљана и црева могу бити изузетно опасне и довести до перфорација ткива, а самим тим и унутрашњег крварења, преноси портал Дејли Ехо. У таквим случајевима живот пса може бити угрожен, јер су и ветеринари за празнике ретко када доступни.

Комадићи ћумура и бактерије су такође претња по здравље паса

Осим тога, на месо које бисте дали псу могу се залепити и комадићи ћумура, а уколико сте за потпалу роштиља користили и популарне хепо-коцке или неки други потпаљивач ватре, ситуација је утолико гора. Друга, ништа мања претња по здравље четвороножних пријатеља могу бити и разноразне бактерије које су се током читавог дана безбрижног роштиљања накупиле на месу, као што су то Ешерихија коли, Листерија или Салмонела. Због тога увек боље баците преостало месо како не бисте ризиковали.

Уколико ипак желите да пса "почастите" роштиљем, урадите ово

У случају да не можете да поднесете мисао да се кућу у којој вас чека пас вратите макар без једног парчета меса, постарајте се да његов комадић припремите на адекватан начин. Шта то значи? Једноставно је: парче за свог љубимца припремите засебно, без зачина и уља и на потпуно чистом роштиљу, трудећи се да оно не дође у додир са другом храном. Такође, током боравка у природи чувајте комадић у алуминијумској фолији тако да се на њему не гомилају бактерије, а идеално би било и да га држите на хладном, како се не би покварило на врућини.

image