Магазин

Не знате како да уклоните боју за ускршња јаја са руку? Ови трикови вам могу помоћи

Једну од најлепших традиција, фарбање ускршњих јаја, тешко да ишта може покварити. Евентуално - боја која се на рукама задржала јер нисмо користили заштитне рукавице. Добра вест је да се она може скинути, а ови трикови вам у томе могу помоћи.
Не знате како да уклоните боју за ускршња јаја са руку? Ови трикови вам могу помоћи© Canva / CentralITAlliance

Већина православних верника је током јучерашњег дана, на Велики Петак, фарбало јаја. Неки су се определили за природне боје, користећи луковину, куркуму, црвено вино и друге народне методе, док су други предност дали вештачким бојама које се продају у свим самопослугама.

И једни и други су, сасвим сигурно, у овој традицији уживали, али су се они који нису користили заштитне рукавице данас нашли у незгодној ситуацији - боја се задржала и на рукама и сада је практично немогуће уклонити је. На срећу, постоје проверене методе које могу помоћи у овој ситуацији.

Сирће и сода бикарбона су моћно средство за уклањање трагова боје

Најбољи начин да скинете боју за ускршња јаја са руку јесте коришћење мешавине сирћета и соде бикарбоне. За почетак потребно је да руке оперете водом, а затим у чинији помешате ове две намирнице. Том смесом добро и темељно истрљајте руке, нарочито кутикуле ноктију, а потом исперите млаком водом. Процес можете поновити и неколико пута, док се мрље не скину у потпуности. Међутим, имајте на уму да је ово врло агресивно средство које нагриза кожу, те немојте заборавити да након тога добро намажете руке неком хранљивом кремом.

Кришка лимуна са мало соли такође могу уклонити боју са руку

Уколико се бојите да ће вам комбинација сирћета и соде оштетити кожу руку, можете покушати да уклоните боју са руку уз помоћ лимуна и соли. Пресеците воћку на пола, исцедите сок и изврните кору наопачке. Затим на унутрашњост додајте мало кухињске соли и тиме истрљајте кожу на којој се задржала боја. Немојте трљати агресивно, како зрнца соли не би деловала исувише абразивно и довела до повреда, а затим исперите руке и нанесите крему како бисте нахранили кожу.

Детерџент за прање посуђа и сода бикарбона

Сода бикарбона је одличан савезник у борби против нечистоћа, па се тако она нашла у још једном рецепту за уклањање боје за ускршња јаја са руку. Овога пута у комбинацији са детерџентом за прање посуђа. Помешајте ова два састојка у чинији и узмите четкицу за зубе коју више не користите и затим њоме добро утрљајте смесу у руке. Кружним покретима пређите све делове коже на којима се задржала боја, посебну пажњу посвећујући заноктицама и делу испод ноктију. Када уочите да се сва боја скинула темељно исперите руке млаком водом и (наравно) намажите руке кремом како бисте их хидрирали.

image