Магазин

Разлике између смеђих и белих јаја - која су здравија, која најтврђа а која најбоља за фарбање

Јаја су обавезна намирница избалансиране исхране - хранљива су, лако и брзо се спремају и одличан су извор протеина и здравих масти. Такође су незаобилазна на ускршњој трпези, те се питамо која су најтврђа, а која најбоља за фарбање?
Разлике између смеђих и белих јаја - која су здравија, која најтврђа а која најбоља за фарбање© @ freepik/freepik

Како се приближавамо једном од највећих хришћанских празника, Ускрсу, није лоше да имамо водич који ставља у фокус симбол празника - јаја. На пијацама, као и маркетима можемо да пазаримо јаја разних величина, боје љуске, од различитих живина. Како да изаберемо она најбоља? 

Која јаја су најтврђа, а која кад се офарбају су најлепша

Извештаји са пијаца говори да је припрема за Ускрс почела, али да ипак има и оних који купују јаја у последњем тренутку. Препоручује се да у васкршњој корпици имамо поред кокошијих, препеличјих и гушчијих, и јаја од морке јер управо она важе за најтврђа, наглашавају продавци са Бајлонијеве пијаце у Београду, а извештава РТС.

Продавци јаја кажу да се током године чешће узимају смеђа јаја од смеђих носиља. Наглашавају да су од белих кока, дакле бела јаја, последњих година све више заступљена на тржишту и да се пред Ускрс ипак више она пазаре, јер како кажу, лепша су за фарбање, а можемо да претпоставимо и да се боја лакше "прима".

Смеђа или бела - која је разлика, која су здравија

Богата су витаминима А, Д, Е, скоро да немају угљене хидрате, а хваљена су као извор висококвалитетних протеина. Јаја су многима омињен доручак, а саставни део су разних јела, колача, торти, пита.

Можемо их наћи у разним величинама и боје љуске. Најчешће се купују кокошија и то она бела и смеђа. Међу њима нема неке разлике, јер боја љуске обично не утиче на хранљиве материје у јајету. Други фактори, као што су окружење кокоши и ниво стреса, могу се негативно одразити на нутритивне вредности, пише Хелтлајн.

Сва јаја су нутритивно веома слична, без обзира на њихову величину, квалитет или боју. Дакле, и смеђа и бела јаја се убрајају у здраве намирнице. Окружење у ком се кокошке гаје има велики утицај - јаја живине којима је дозвољено да лутају на сунцу садрже 3 до 4 пута већу количину витамина Д у односу на оне које се узгајају на конвенционални начин. Такође, храна коју кокош једе утиче на садржај хранљивих материја у јајима. Исхрана домаће кокошке није иста као исхрана конвенционално узгајане кокошке, што може утицати на квалитет, али и укус.

Иако боја љуске не прави разлику, раса пилића, врста хране коју је јело, свежина и начин кувања могу утицати на укус јаја. Чување јаја на стабилној, ниској температури у фрижидеру, помаже да се укус дуже задржи.

image
VV inauguration
banner