Магазин

Проглашен најбољи европски град ког туристи треба да посете у 2024. години

Неки од највећих европских градова су рангирани према гостопримству, безбедности и приступачности, а на врху листе првих десет се налази једна сунчана престоница у југозападној Европи.
Проглашен најбољи европски град ког туристи треба да посете у 2024. години© Pexels/Lisa Fotios

Ако још увек нисте одлучили где да отпутујете ове године, следећа листа неких од најпопуларнијих туристичких градова вам може донети инспирацију. Нова студија туристичког портала VisaGuide.World показала је које европске престонице могу да понуде најбоље искуство.

На првом месту се налази Лисабон, захваљујући приступачним ценама, топлом гостопримству, безбедности и многим туристичким атракцијама. Ова португалска престоница заиста може бити идеалан избор за било кога, јер нуди много тога: од многобројних уметничких дела, до ресторана и барова, као и оближње плаже и ноћни живот.

Такође, грађани ове престонице су проглашени за једне од најдружељубивијих, одмах после Шпанаца и Италијана, а по знању енглеског језика су на другом месту, одмах после Холанђана.

На другом месту је Амстердам, а на трећем Праг, који је уједно и најповољнији град на листи, наводи студија. Амстердам је проглашен другим најбољим главним градом за посету у Европи због љубазности ко и познавања енглеског језика његових становника, што туристима олакшава да се осећају као код куће и да се сналазе.

Град се, међутим, бори са великим бројем туриста, посебно оних непослушних. У покушају да отера туристе, град је такође недавно забранио изградњу нових хотела.

Праг, који је прошле године био на седмом месту, сада је трећи најбољи главни град који треба посетити, углавном због веома јефтине цене, као и због познавања енглеског језика његових грађана.

Овај град је, међутим, најмање безбедан од свих осталих, а истовремено заостаје на крају листе када је у питању дружељубивост, јер су према студији његови грађани најмање пријатељски расположени од првих десет.

У наставку погледајте листу 10 најбољих европских престоница које туристи треба да посете 2024:

  1. Лисабон, Португал
  2. Амстердам, Холандија
  3. Праг, Чешка
  4. Варшава, Пољска
  5. Мадрид, Шпанија
  6. Загреб, Хрватска
  7. Лондон, Велика Британија
  8. Рим, Италија
  9. Берн, Швајцарска
  10. Париз, Француска
image