Магазин

"Пакао" за туристе: Ово су најопасније земље у 2024. години - има ли на списку земаља са Балкана

Туристи се деле на два типа: оне који увек иду на проверене дестинације и оне који за свако наредно путовање бирају земљу у којој никада пре нису били. Уколико спадате у другу категорију, имајте на уму да одлазак у поједине земље може са собом носити и одређену дозу ризика.
"Пакао" за туристе: Ово су најопасније земље у 2024. години - има ли на списку земаља са Балкана© Canva / RossHelen

Путовање је увек авантура која са собом носи прегршт новитета: упознавање другачијих култура, обилазак до сада невиђених регија и дегустирање хране која је нашем непцу потпуно несвакидашња. Ово је посебно изражено на дестинацијама које су нам далеке, како културолошки, тако и физички.

Свако путовање са собом носи и одређени степен ризика, будући да су у другој земљи другачији закони (са којима се ретко ко упознаје пре путовања), политичка ситуација, другачији системи вредности, климатске прилике, па чак и системи медицинске заштите. Ипак, у одређеним државама је стање далеко изазовније од других.

Ово су најопасније земље на свету

Јужни Судан, Либија, Афганистан, Сирија, Украјина и Ирак и заузели су сам врх овог неславног рејтинга и проглашени су на најопасније земље на свету у 2024. години. На овим дестинацијама туристе могу да очекују потенцијалне сигурносне претње услед нестабилне политичке ситуације, екстремно високе стопе насиља и разних злочина, као и климатских промена које се могу одразити на безбедност.

У државама Средње и Јужне Америке, Венецуели, Хондурасу и Хаитију ситуација такође није задовољавајућа када је безбедност у питању. Ове егзотичне дестинације познате су по континуираном порасту криминала и немира, показало је истраживање је обавила компанија Интернешнал СОС.

А ово су земље у којима су туристи најбезбеднији

Са друге стране, међу најбезбеднијим земљама на свету нашле су се европске државе - Норвешка, Финска, Исланд, Луксембург, Швајцарска и Гренланд. У овим земљама су сигурносне претње на завидно ниском ниоу, било да је реч о стопи криминала, ризику упадања у проблематичне ситуације или вероватноћи заражавања несвакидашњим вирусним или бактериолошким инфекцијама.

У случају неке непредвиђене претње по здравље, у медицинским установама ћете сигурно добити помоћ која вам је потребна, будући да је здравствени систем изузетно развијен. Земаља са Балкана ни на једном ни на другом списку нема, док је нама најближа по удаљености земља која спада у најбезбедније - Италија.

image