Магазин

Како се чува хлеб да би дуже остао свеж

Хлеб је незаобилазна намирница на нашим трпезама и јако је битно како га чувамо. Неки га стaвљају у кутију, други у кесе, трећи га чувају у фрижидеру. Стручњаци имају своје мишљење о складиштењу хлеба и наглашавају да један те исти савет није применљив на све типове.
Како се чува хлеб да би дуже остао свеж© Gil Goldman/pexels

Бели, црни, интегрални, са семенкама... хлеб је неизоставни део свакодневне исхране. Многи од нас не могу да замисле главни оброк без њега, а незаобилазан је и као ужина, на пример, у прављењу сендвича. Сви воле онај топли из рерне, али то није могуће да сервирамо стално, те се питамо како да га чувамо да би био и даље тако укусан и свеж.

"Нарезани хлеб треба да се чува на собној температури, ако планирате да га једете у оквиру декларисаног рока трајања. Што се тиче векне, складиштите је на хладном и сувом месту попут оставе и обавезно добро затворите кесу да спречите улазак ваздуха. Тако ћете пречити да хлеб постане бајат", каже Кејтлин Робинс, стручњак из компаније Б. Бејкерс.

Различити услови

Не чувају се сви хлебови под истим условима, јасни су стручњаци:

"Могу постојати мале разлике у складиштењу између различитих врста нарезаног хлеба. Садржај влаге у хлебу се разликује у зависности од врсте брашна која се користи. Хлеб од целог зрна, са већим садржајем влаге, може имати краћи рок трајања на собној температури у поређењу са белим хлебом. Бели обично траје дуже због нижег садржаја влаге", појашњава Робинс, а пише Јаху лајф.

Ако се појави буђ, време је да га бацимо

Најочигледнији знак да је време да бацимо хлеб ако видимо било какву видљиву буђ. "Плесни се могу појавити као нејасне мрље у различитим бојама по целој векни", објашњава Робинс.

Чак и ако се буђ појавила само на једној кришки, одбаците га целог. "Споре плесни могу да путују и контаминирају друге делове хлеба чак и ако их не видите".

Ако приметите оштар мирис или ако вам је векна претерано тврда, време је да је баците. "Ако је устајао, али није тврд, немојте га бацати јер мало устајали хлеб може да се користи на пример, за тост", саветује.

Како можемо што дуже да сачувамо хлеб

Једноставно - да исечени хлеб ставимо у замрзивач. "Замрзавање исеченог хлеба је најефикаснији начин да се производ сачува без губитка квалитета. Препорука је да буде у херметички затвореној посуди и не дуже од три месеца", наглашава стручњак.

Када је у питању одмрзавање, можемо да ставити у фрижидер преко ноћи да бисмо га безбедно одмрзнули, ово посебно важи за векну. Ако је векна већ исечена, можемо ставити кришку директно у тостер.

image