Магазин

Волите хлеб, али га избегавате јер гоји? Уз овај трик ћете смањити његову калоричност

Ако сте икада помишљали да се потпуно одрекнете хлеба јер гоји, размислите још једном. Нутрициониста са Оксфорда открила је трик уз помоћ кога хлеб постаје мање калоричан, а самим тим и здравији за употребу.
Волите хлеб, али га избегавате јер гоји? Уз овај трик ћете смањити његову калоричност© Canva / aaboikis

За оне који једноставно воде рачуна о исхрани и уносу калорија, као и оне који се боре са вишком килограма, хлеб најчешће представља непријатеља број један. Али, то не мора нужно бити тако: хлеб не треба да буде намирница које ћете се одрећи, већ је само потребно да водите рачуна о томе на који начин га држите. 

Шта треба да урадите да хлеб постане мање калоричан

Оно што је највећа претња организму јесте скроб који се налази у хлебу, али сјајна вест коју је поделила Сангита Тондр, професор нутриционизма у Центру Исхране и Здравља на Универзитету у Оксфорду овај проблем решава за трен. Све што је потребно јесте након куповине исећи хлеб на кришке и убацити га у замрзивач. На тај начин се структура молекула скроба који се у њему налази разграђује, чинећи га комплекснијим за варење у устима и на путу ка желуцу.

"Обичан скроб се замрзавањем хлеба претвара у отпоран, који је много тежи за апсорпцију. Самим тим, у телу се задржава и мањи број калорија. Уместо у организам, тај отпорни скроб долази до корисних бактерија у цревима, захваљујући чему се оне хране и размножавају, чинећи цревну флору здравијом", наводи Сангита Тондр, а преноси Дејли Мејл.

Отпоран скроб значи и спорији пораст шећера у крви

За већину људи ово је сјајан "рецепт", будући да се на овај начин уноси не само мањи број калорија, већ и регулише гликемијски одговор тела на унети скроб. У случају када се једе хлеб који је претходно био замрзнут, пораст шећера у крви је драстично блажи, па је и ризик од настанка дијабетеса типа 2 нижи.

Наравно, то не значи да сада свако треба пошто-пото да пре конзумације замрзава хлеб. Људи који у породичној анамнези немају случајеве дијабетеса, као и они којима вишак унетих калорија не представља проблем, могу наставити са својом рутином без бриге да ће нарушити функционисање организма. Једино због чега се они могу придржавати овог савета јесте продужење рока трајања намирнице.

image