Магазин

Победник Евровизије је Швајцарска, Србија на 17. месту

До сада једно од најконтроверзнијих такмичења Песме Евровизије је коначно завршено а победник је представник Швајцарске. Овогодишњу Евровизију пратили су бројни инциденти - од протеста због наступа Израела, до дисквалификације Холандије.
Победник Евровизије је Швајцарска, Србија на 17. месту© TANJUG/ via AP / Martin Meissner

Дан је био испуњен скандалима који су се низали један за другим, толико да их је било скоро немогуће испратити - дисквалификована је Холандија, израелска такмичарка је на пробама извиждана, одражане су пропалестинске демонстрације,  Ирска је захтевала да се Израел избаци са такмичења...ипак, само такмичење је одржано без инцидента.

У финалу једног од најпрестижнијих музичких манифестација у Европи наступило је 25 земаља, победу је однеo Nemo, представник Швајцарска са песмом "The Code". Одмах иза њега, нашао се представник Хрватске на другој, који је од српског жирија добио 12 поена. Украјина се нашла на трећем месту.

Наша Теја Дора (Теyа) са нумером "Рамонда" је у крајњем пласману освојила 17. место. Приликом гласања националних жирија, Србија од велике већине земаља није добила ниједан поен, и заузела је тада 18. место са 22 поена. Од гласова гледалаца, Србија је добила 32 поена, односно укупно 54, што је било довољно за 17. место

У финалу је одушевљење посетилаца посебно изазавао холограмски наступ чувене шведске поп групе АBBА, која је подсетила на њихов први велики хит "Wаterloo", са којим су освојили "Евровизију" пре пет деценија 1974. године.

Наступ Израелке Еден Голан са пемом "Hurricane" протекао је уз приметне звиждуке у дворани.

Холандски жири се повукао

Након што је холандски представник Јост Клајн дисквалификован, холандски јавни сервис АВРОТРОС је одбио да објави бодове холандског жирија на Евросонгу. Ово је први пут да је нека земља избачена из такмичења усред трајања Евровизије. Жена запослена у организацији Песми Евровизије поднела је притужбу против Клајна.

У финалу су се такмичили 20 извођача, а директно су се нашле земље "велике петорке", односно Велика Британија, Италија, Немачка, Француска и Шпанија, као и домаћин Шведска.

image