Шест најпосећенијих уметничких дела на свету

Када би постојала Кућа славних за свет уметности, у њој би се вероватно налазила ова дела. Иако су међусобно врло различита, како по периоду настанка, тако по изгледу и тематици, имају нешто заједничко - а то је привлачење на хиљаде, па чак и милионе посматрача широм света. Да ли препознајете ове чувене радове са листе?

Ако желите да "упознате" нека од најпознатијих дела у свету уметности, своју следећу посету музејима у различитим деловима света можете организовати према следећим чувеним сликама. Ово су радови који су увек велика тема у уметности, са огромним бројем посетилаца, јер непрестано очаравају посматрача, критичаре, али и друге уметнике: 

6. "Тајна вечера" - 460.000 годишње

Број шест заузима "Тајна вечера" Леонарда да Винчија. Сликана је крајем 15. века и налази се у трпезарији манастира Свете Марије Милостиве у Милану.

Упркос бројним напорима на рестаурацији, остало је мало трагова оригиналне слике. У нади да сачувају ремек-дело, управници манастира дозвољавају да само 25 људи по посети може да види слику, што представља око 460.000 посетилаца годишње. Да не постоји наведено ограничење, претпоставља се да би овај број био много већи. 

5. "Крик" - 500.000 годишње

Овај рад Едварда Мунка из 1893. године је једна врло популарна и препознатљива слика. Током година, послужио је као инспирација маскама хорор филмова, поп уметницима, музичарима, па чак и дечјим филмовима, што га чини једним од најпознатијих "лица" 20. века.

Мунк је насликао четири различите верзије "Крика", од којих су две украдене и враћене током година. Од два најпознатија дела, једно се налази у Националној галерији у Ослу, а друго у Мунк музеју.

4. "Девојка са бисерном минђушом" - 1.5 милиона годишње

"Девојка са бисерном минђушом" је већ била веома позната пре приказа истоименог филма из 2003. године. Међутим, неколико година након објављивања филма, популарност слике је све више расла и данас је једно од најпознатијих дела из златног доба холандског сликарства.

Овај чувени портрет Јоханеса Вермера тренутно се налази у колекцији породице Мориц у Хагу. У просеку, ово уметничко дело посети нешто више од 400.000 људи сваке године. Међутим, на недавној светској турнеји ове слике, "Девојку са бисерном минђушом" је видело око 1.5 милиона посетилаца за годину дана.   

3. "Звездана ноћ" - 3 милиона годишње

Ово дело је изложено у Музеју модерне уметности у Њујорку и многи сматрају да представља најпознатији комад у колекцији музеја. Винсент ван Гог је насликао ову слику боравка у лудници 1889. године и често се назива његовим најбољим и најутицајнијим делом, које оставља велики утисак на посетиоце. 

С обзиром на толику популарност, може се претпоставити да већина од 3 милиона посетилаца музеја управо тражи то дело, што је чини трећом најпосећенијом сликом на свету.

2. Сикстинска капела - 5 милиона годишње

Осликао је Микеланђело, један од старих мајстора, почетком 16. века - огромна фреска која испуњава зидове и плафон Сикстинске капеле приказује различите сцене из Библије, укључујући чувену сцену Стварања човека. Ово дело великих размера представља једно је од најпознатијих радова из периода ренесансе.

Сваке године, невероватних пет милиона људи крене у Сикстинску капелу, а до 20.000 прође кроз њена врата сваког дана, што је чини једном од најпосећенијих соба на свету.

1. Мона Лиза - 10 милиона годишње

Није изненађујуће да је најпосећенија слика на свету уједно и најпознатији портрет икада насликан: "Мона Лиза". Направио га је Леонардо да Винчи почетком 16. века, а процењује се да вреди више од 660 милиона долара.

Слика је изложена у Лувру од 1797. године, а сваке године око 10 милиона људи посети музеј. Сматра се да чак 80 одсто посетилаца одлази тамо само да би видело "Мона Лизу", која је деценијама била мета вандализма, покушаја крађе, али и инспирација уметницима и дизајнерима широм света. Њена популарност је толика, да осим што се испред ње стварају огромне гужве, она одвлачи пажњу са свих других уметничких дела у соби у којој је изложена у Лувру, те се планира да се за њу направи засебна просторија у којој ће бити изложена.