Магазин

Приватна соба од 500 милиона евра: Лувр планира да за "Мона Лизу" направи посебну просторију

Најпознатија насликана дама на свету свакодневно има око 30.000 посетилаца, због чега се стварају велике гужве, али она и одвраћа пажња од свих других уметничких радова у њеној близини. Као решење проблема, музеј планира да за ово Да Винчијево дело направи посебне одаје у подруму, како би свако ко посети "Мона Лизу" имао више времена и простора да је посматра. Осим што је ово добро за Да Винчијеву слику, може бити велико олакшање и за њене "комшије" жељне пажње.
Приватна соба од 500 милиона евра: Лувр планира да за "Мона Лизу" направи посебну просторијуGetty © Pascal Le Segretain

Тренутно, посетиоци Лувра имају у просеку око 50 секунди да се диве "Мона Лизи" Леонарда Да Винчија, која је изложена иза баријере и непробојног стакла у центру сале. Може се претпоставити да управо због овога многи остају разочарани, јер велике гужве и кратко време за посматрање спречавају право уживање у слици.

Леонардо да Винчи је желео да успостави везу лицем у лице између слике и особе која је посматра, али реалност није таква: Многи сматрају да је галерија у којој се слика налази "исувише мала", а "Мона Лиза" у исто време одвлачи пажњу од бројних других ремек-дела која "деле" галерију са њом. У исто време, утисци посетилаца су често негативни, јер обилазак галерије често буде неугодан.

Сада се предлаже да се ова дама стави у изоловану собу, како би се побољшало искуство, преноси "Еуроњуз".

"Премештање Мона Лизе у посебну просторију могло би да оконча разочарење јавности", рекла је Лорен де Кар, директорка музеја. "Посетиоци се не могу правилно примити у тренутној просторији, тако да осећамо да не радимо свој посао како треба."

"Размишљали смо о томе већ дуже време, али овог пута се сви слажу. То је велика соба, а Мона Лиза је позади, иза сигурносног стакла, тако да на први поглед изгледа као поштанска марка," рекао је Венсан Дељевен, главни кустос италијанског сликарства из 16. века за француске медије.

Звучи добро, али иницијатива би подразумевала прилично велико реновирање, укључујући отварање новог улаза у палату Лувр (на фасади колонаде), као и стварање две нове просторије у подруму испод квадратног дворишта Лувра.

Једна од "подземних одаја" служила би као просторија за "Мона Лизу". Иако би ово могло помоћи за решавање проблема са дугачким редовима, овај пројекат би износио око 500 милиона евра - што није најбоља вест за француску владу, с обзиром да је пре неколико дана донета одлука о смањењу буџета за културу.

Међутим, то не спутава музеј. "Расположење у музеју је сада освежено", рекла је Де Кар. "Морамо да прихватимо статус слике као глобалне иконе, што је ван наше контроле."

Министарство културе је наводно прихватило нови пројекат Лувра, али ће музеј морати да се потруди да убеди и министра финансија Бруна Ле Мера. Ипак, ако све пође по плану, то значи да ће свако имати својих "5 минута" са "Мона Лизом" у будућности, и ко зна - можда ће неко чак успети да одгонетне њен тајновит поглед.

image
VV inauguration
banner