Магазин

Нестварни призор изнад Србије: Црвена "аурора бореалис" обасјала небо

Поларна светлост ће бити видљива у Србији до понедељка, 13. маја увече. Услед јаке соларне олује која је проузроковала снажну ерупцију из сунчевих пега, поларна светлост "аурора бореалис" се вечерас могла видети на подручју Балкана.
Нестварни призор изнад Србије: Црвена "аурора бореалис" обасјала небо© freepik/freepik

Магнетосфера је управо доживела први ударац а да је зима већ сада би се видели први ефекти. У Србији, највећа шанса да се види поларна светлост је у северној половини Србије, према северном хоризонту и биће розикасте, наранџасте и црвене боје, пише метереолошка компанија Hailz_srbija. Поларна светлост се на нашим просторима последњи пут видела у новембру прошле године!

Иако је поларна светлост односно ''аурора бореалис'' феномен који се повезује за север Европе, вечерас је обасјала небо и изнад делова Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, преносе медији.

Грађани су забележили поларну светлост црвене боје у Краљеву, на Златобору, Бањалуци, Завидовићима, Добоју, Загребу, на подручју од Истре и Кварнера, преко Горског котара до Међимурја, Хрватског загорја и Славоније.

"Поларна светлост ће до 13. маја, бити видљива у Европи. У Србији, обратите пажњу на северни хоризонт до понедељка увече", пише Hailz_srbija.

Када је реч о боји, уколико се посматра из подручја која су ближе половима Земље, поларна светлост је углавном жуте и зелене боје.

На мањим географским ширинама поларна светлост је чешће црвене боје, што је био случај вечерас у деловима БиХ и Хрватске.

image