Магазин

Стиже геомагнетна олуја која може изазвати проблеме са енергетским системима и радио фреквенцијама

Земља ће данас и у наредним данима бити погођена јаком геомагнетном олујом коју изазивају ерупције на површини Сунца до којих је дошло претходних дана, саопштила је Национална океанска и атмосферска администрација САД (НОАА).
Стиже геомагнетна олуја која може изазвати проблеме са енергетским системима и радио фреквенцијама© freepik/freepik

Јачина ове олује биће Г4, од које је јача само Г5, а очекује се да ће изазвати проблеме са енергетским системима, свемирским летелицама, сателитима и радио фреквенцијама, преноси портал watcher.news.

Ово је од 2005. године прва геомагнетна олуја јачине Г4, а очекује се да ће почети вечерас, 10.маја и трајати до 13. маја. До ње долази због збирног ефекта пет ерупција на површини Сунца које су се догодиле у претходним данима.

Очекује се такође да би ова олуја могла сутра да изазове феномен Поларне светлости (Аурора бореалис) јужније него иначе, у америчким савезним државама Вирџинији и Алабами.

Геомагнетна олуја екстремне јачине Г5 последњи пут је забележена у октобру 2003. године и изазвала је нестанке струје у Шведској и оштећења на трансформаторима струје у Јужној Африци.

Системи свемирских летелица могу се суочити с потенцијалним изазовима у праћењу и оријентацији. Сателитски навигациони (ГПС) системи могу доживети значајно погоршање или постати неупотребљиви током неколико сати. Високофреквентна (ХФ) радио комуникација може се суочити са повременим или потпуним прекидима.

Г4 је друга највиша класификација геомагнетске олује на скали НОАА, која се јавља око 100 пута током соларног циклуса који траје 11 година. Једина класификација изнад Г4 је Г5 - екстремна, која се јавља око четири пута током циклуса.

Екстремна геомагнетска олуја Г5 може имати широк и значаан утицај на различите системе. У енергетским системима, ове олује могу довести до проблема са контролом напона и кварова у заштитним системима, потенцијално изазивајући колапс. Трансформатори такође могу претрпети оштећења због повећаног електричног напона.

image