Магазин

Преседан: Холандски такмичар дисквалификован са Евровизије

"Иако је истрага још у току, чини нам се неприкладним да он настави да учествује у финалу", наводи се у саопштењу организатора Песме Евровизије (ЕБУ)
Преседан: Холандски такмичар дисквалификован са Евровизије© Photo by Jens Büttner/picture alliance via Getty Images

Холандски представник на Евровизији Јост Клајн дисквалификован је са такмичења за најбољу песму Европе након што је, наводно, запретио запосленој на том музичком фестивалу, јављају холандски медији.

Ово је први пут да је нека земља избачена из такмичења усред трајања Евровизије.

Жена запослена у организацији Песми Евровизије поднела је притужбу против Јоста.

Шведска полиција је саопштила данас да је испитала холандског представника на Евровизији Јоста Клајна због наводних "незаконитих претњи" упућених запосленој на Евровизији у четвртак увече.

"Иако је истрага још у току, чини нам се неприкладним да он настави да учествује у финалу", наводи се у саопштењу организатора Песме Евровизије (ЕБУ).

"Имамо политику нулте толеранције према непримереном понашању према нашим запосленима. Његово понашање је прешло норме", саопштено је.

Холандски јавни сервис АВРОТРОС саопштио је да је "шокиран" изјавом званичника ЕБУ.

"Обавештени смо о дисквалификацији, али сматрамо казну несразмерном. Веома нам је жао и касније ћемо се детаљније изјаснити", навели су.

Холандски представници медија су се повукли с такмичења у знак солидарности са Клајном и неће више пратити Евровизију.

Портал ну.нл пише да је јавности постало јасно да се нешто чудно дешава током пробе финала - Јост је требало да буде пети по реду, али је Холандија прескочена.
Касније се испоставило да Јост не сме да учествује ни у проби за жири, која доноси око половине бодова.

Никада се у 68 година одржавања Песме Евровизије није догодило да се нека земља повукла током фестивала или била дисквалификована.

image