Свет

Шпанија случајно ослободила нарко-боса који је планирао да убије наследницу холандског престола

Шеф картела нестао је после судске грешке
Шпанија случајно ослободила нарко-боса који је планирао да убије наследницу холандског престолаGetty © mofles

Озлоглашени шеф-нарко картела који је наводно планирао да убије холандску престолонаследницу и премијера Марка Рутеа побегао је из затвора због судске грешке у Шпанији.

Вођа "мокро-мафије" Карим Бујахричан ухапшен је у Марбељи прошлог јануара у великој операцији којом је окончана петогодишња истрага о прању новца.

Након што су сазнале за његов притвор, холандске власти су поднеле захтев за екстрадицију шпанском суду, тражећи да вођа банде буде враћен у Холандију како би се суочио са оптужбама за трговину наркотицима.

Национални суд у Мадриду одобрио је захтев, али је Покрајински суд у Малаги, који има надлежност над подручјем где је Бујахричан ухапшен, одбио да га изврши, тврдећи да нарко-бос мора да се суочи са оптужбама за прање новца у Шпанији пре него што буде изручен.

Холандске власти су уложиле жалбу, подневши нови, хитан захтев, истичући да је шеф картела један од најтраженијих криминалаца Интерпола и да је тражен због своје улоге у деценијском, панконтиненталном нарко-рату у којем је убијено на десетине људи у Белгији, Холандији, Шпанији и Мароку.

Шпанска радио мрежа "Кадена СЕР" јавила је да, иако је Национални суд прихватио холандску жалбу, занемарио је издавање налога за притвор који би осигурао да Бујахричан остане иза решетака док се екстрадиција не изврши.

Када је прошлог месеца његов случај стигао до Покрајинског суда у Малаги, председавајући судија је пристао да пусти шефа банде уз кауцију од 50.000 евра. Бујахричан, милијардер који поседује банковне рачуне и имовину широм света, одмах је платио кауцију у кешу и напустио град.

Године 2022. холандска принцеза Амалија морала је да се исели из студентског дома и врати у краљевску палату након што је полиција добила веродостојне доказе који указују да је Бујакричан планирао или да је киднапује или убије.

image
VV inauguration
banner