Магазин

Научници открили која се чула прва губе на самрти и зашто пацијенти виде "светло на крају тунела"

Одлазак "на онај свет" је тежак за све - како за онога коме време на земљи откуцава, тако и за његове најближе. Близак сусрет са смрћу описује се у многим књижевним делима и научним радовима, а сада су научници Универзитета Стенфорд открили и која чула прва отказују како се тренутак смрти приближава.
Научници открили која се чула прва губе на самрти и зашто пацијенти виде "светло на крају тунела"© Canva / Nomadsoul1

Смрт је саставни део живота који за сада још нико није успео да избегне. Некога она "сачека" када се најмање нада, док се други са њом суочавају постепено, пролазећи кроз различите фазе болести. У првом случају у организму промене ни не стигну да се десе, док се другом оне дешавају одређеним редоследом и манифестују (између осталог) и путем отказивања чула. 

Прво чуло које нестаје када је смрт "на прагу"

Период од неколико дана пред "одлазак на онај свет" се у медицинским и научним круговима назива активним умирањем. У овом стадијуму живота код пацијената постепено нестају основни осећаји и чула, као и жеље, чиме организам практично наговештава да је крај веома близу.

Осећај који прво почне да бледи, а потом и потпуно нестаје јесте осећај глади, установили су експерти из области палијативне неге са Универзитета Стенфорд, предвођени доктором Џејмсом Халенбеком. Пацијенти губе жељу да у организам уносе било какву храну и изворе нутријената, па чак и оне намирнице које су за живота јако волели.

Како време одмиче, губе се и остали осећаји и чула

Након глади, полако се губи и осећај за жеђ - пацијенти не траже воду (или било коју другу течност) која је пресудна за одржавање свих виталних функција тела. Након "одрицања" од хране услед губитка глади и воде услед губитка жеђи, тело практично почиње да се гаси.

Након ова два витална осећаја, и остала чула бледе једно за другим. Пацијенти полако губе способност говора, а потом почиње да слаби и чуло вида. Међу последњим чулима која нестају су чуло слуха и додира, преноси закључке научника магазин Мирор. 

Због чега пацијенти на самрти виде светлост

Затворио је очи и видео светлост која му се приближава - сцена је која се може пронаћи у бројним савременим филмским остварењима. Иако може деловати нестварно, она је научно поткована и веома логично објашњена захваљујући неурохирурзима. У последњим тренуцима мозак почиње да жртвује области које су најмање важне за преживљавање.

"Како мозак почиње да се мења и да одумире, у његовим деловима долази до изоштравања чула, а један од делова који се узбуђује је и визуелни систем. Зато људи пред саму смрт виде светлост", објаснио је доктор Дејвид Хода, директор Центра за истраживање повреда мозга УЦЛА.

image