Скоро као човек: ОпенАИ представио нови чет-бот ГПТ-4о који уме да се шали и "смеје"

Свет вештачке интелигенције напредује муњевитом брзином, а нови софтвер ГПТ-4о је доказ да је само небо граница. У најновијој верзији корисницима је омогућена комуникација са чет-ботом у реалном времену и то на више од 50 језика, а софтвер је толико добар у препознавању емоција само на основу боје гласа да своје одговоре прилагођава ситуацији и контексту.

Калифорнијска компанија ОпенАИ представила је 12. маја најновији модел софтвера генеративне вештачке интелигенције ГПТ-4о, који је не само бржи у одговарању на упите корисника од свих његових претходника и конкурената, већ и неупоредиво богатији када су функционали у питању.

Матична компанија истакла је да је овај софтвер веома свестран и да је намењен корисницима који вреднују интуитивнији и интерактивнији приступ чет-бота. А најбоље од свега - ГПТ-4о је потпуно бесплатан и могу га користити апсолутно сви заљубљеници у вештачку интелигенцију.

"Ово је први пут да заиста правимо огроман корак напред када је у питању једноставност коришћења", истакла је технолошка директорка Опен АИ Мира Мурати, а пренео Си-Ен-Би-Си.

ГПТ-4о препознаје расположење корисника и одговара у складу са њиме

Слободно можемо рећи да је ГПТ-4о свемогућ! Способан је да препознаје емоције корисника на основу боје његовог гласа, одговара различитом интонацијом која је у потпуности прилагођена контексту и осећањима корисника, али и да се шали и "смеје" када је за то прилика.

Осим тога, за разлику од претходних верзија, ову верзију чет-бота је могуће прекинути и поставити јој потпитања, чак иако није у потпуности одговорила на првобитни упит и завршила своје излагање. И најважније од свега, њу прекидање у одговору неће наљутити.

Најнапредније технологије за најбоље корисничко искуство

Захваљујући најнапреднијим технологијама, ГПТ-4о може да анализира не само звук, већ и фотографије, видео-записе и текст у режиму реалног времена, и да реагује већ у првих 320 милисекунди, што је једнако брзини реакције реалног, хуманог саговорника.

Посебно се издвојила способност чет-бота да у рееалном времену преводи садржај са слика и снимака директно из опције камере телефона или таблета, премда је до сада то било могуће само са садржајем који је "аплоудован", односно накнадно убачен у апликацију.

Колико језика "говори" ГПТ-4o 

У овом тренутку ГПТ-4o "течно говори" преко 50 светских језика, укључујући и руски, грузијски, кинески, арапски, турски и српски. Притом, он разуме и преводи речи у токју самог разговора, без икакве задршке, баш као што то раде симултани преводиоци.

У поређењу са другим софтверима са вештачком интелигенцијом, ГПТ-4o заузима убедљиву лидерску позицију. Време обраде и одговора на кориснички упит када је реч о комуникацији у реалном времену му треба тек око 300 милисекунди, док конкурентима, попут Гугловог Gemini, треба око 3 секунде.