Магазин

Гугл лансирао Gemini - АИ софтвер за који многи тврде да ће "срушити" ЧетГПТ

Само годину (и који дан више) од момента лансирања чет-бота са вештачкком интелигенцијом ЧетГПТ компанија Гугл је представила свој први софтвер на бази АИ. Gemini је за само један дан проглашен највећом претњом за сада већ добри, стари ЧетГПТ, a како је наведено на сајту овог софтвера, он је и први модел који је надмашио људске експерте у масивном, мултитаскном језичком разумевању.
Гугл лансирао Gemini - АИ софтвер за који многи тврде да ће "срушити" ЧетГПТ© Youtube / Google

Можемо волети или не волети вештачку интелигенцију, али једно не можемо оспорити, а то је да се њен напредак одвија брзином светлости, а можда и брже. Пре само годину или две дана, нисмо имали ни ЧетГПТ, ни друге АИ софтвере за генерисање садржаја на основу текстуалних упита, а данас их има толико да се за свачији укус може наћи понешто.

Ипак, за последњи у низу, Gemini, који је званично представљен 6. децембра, многи тврде да ће "срушити" све постојеће софтвере са вештачком интелигенцијом, а ми смо желели да видимо због чега је то тако.

@jakerosenthal_ Google’s Gemini launched… and it’s better than GPT-4… also I don’t think this will actually kill OpenAI lol it just makes things a lot more interesting. #ai#artificialintelligence#openai#chatgpt#google#gpt4♬ original sound - Jake | Tech + Startups

Gemini - нова ера вештачке интелигенције

"Ово је почетак нове ере АИ у Гуглу", рекао је извршни директор те компаније Сундар Пичаи када је у јуну месецу најавио лансирање дугоочекиваног производа. И заиста, ако је судити по ономе што је представљено, најновији Гуглов језички модел је много више од обичног софтвера са вештачком интелигенцијом.

Разрађен у три верзије - Нано, Про и Ултра - Gemini је креиран на начин да задовољава потребе свих категорија корисника: од оних са најосновнијим захтевима, па све до оних чији су упити комплекснији и захтевају синергију више програмских модела.

У прво време Gemini ће бити доступан само на енглеском језику, али се у најскорије време очекује интеграција и осталих светских језика. Оно што га изваја од осталих софтверских решења овог типа је и чињеница да ће бити интегрисан у Гугл претраживач и његове рекламне производе.

Да ли ће Gemini "срушити" ЧетГПТ

Најважније питање које од најаве у јуну месецу занима све љубитеље вештачке интелигенције је хоће ли Гуглов Gemini  надмашити добро познати ЧетГПТ, који је данас синоним за АИ софтвере и напредне технологије или можда Грок, који је Илон Маск представио пре тачно месец дана? Многи су убеђени да хоће, а међу њима и извршни директор Гугл ДипМајнда, Демис Хасабис, који своје одушевљење није крио приликом представљања овог генијалног софтверског решења.

"Урадили смо веома детаљну анализу система и бенчмаркинг. Мислим да смо знатно испред по 30 од 32 критеријума", оптимистичан је Хасабис.

У многим параметрима коришћеним за процену, предност Gemini долази из његове способности да разуме и аудио и видео формате који су му представљени, а његова способност да комуницира је и заиста на завидном нивоу. Оваква мултимодалност је била део Гугловог плана још од самог почетка разраде модела. Иако већ сада Gemini одушевљава дивелопере широм света који су имали прилике да испробају бета верзију софтвера, у наредно време очекује се да ће он постати још "паметнији", прецизнији и темељнији.

image