Магазин

Отворите четворо очију: Због чега преваранти све више користе месинџере попут Вацапа и Телеграма

Преваре путем мобилних телефона су данас учесталије него икада, а злонамерници користе најразличитије начине да кориснике уведу у заблуду, хакују налоге и изнуде новац. Осим класичних позива и SMS-порука, ови преваранти сада користе и месинџере попут Вацапа и Телеграма, а због чега је то тако, објаснили су експерти за сајбер-безбедност.
Отворите четворо очију: Због чега преваранти све више користе месинџере попут Вацапа и Телеграма© Canva / Tero Vesalainen, TMvectorart

Готово да нема особе која у последњих неколико месеци није добила SMS-поруку са непознатог броја у којој се спомиње нека пошиљка која није преузета, могућност брзе и лаке зараде путем друштвених мрежа или нешто треће. Бројеви су махом страни и припадају провајдерима са територије афричког или азијског континента.

Али, то није све! Од како су корисници почели да пријављују пружаоцима услуга мобилне телефоније овакве активности, злонамерници су отишли корак даље и своје мрачне радње "преселили" на апликације за дописивање попут Вацапа и Телеграма. Тамо су, како наводе стручњаци за безбедност на интернету, они сигурнији. Због чега све више спам-порука стиже путем месинџера?

Треба задобити поверење "жртве"

Како би успели у свом плану, преваранти пре свега морају задобити поверење "жртве", а први корак ка томе јесте да се на њиховом налогу види профилна фотографија. Будући да се већина превара овог типа базира на крађи података, преваранти користе фотографије државних органа, јавних предузећа и банака како би изгледали што уверљивије у очима корисника. Када "жртва" види да јој се на Вацап или Телеграм стигла порука од, примера ради, полиције или пореске управе, већа је вероватноћа да ће на њу обратити пажњу или кликнути на линк који се налази у поруци.

Сакривање броја је једноставније

Многи корисници данас имају инсталиране апликације за идентификацију позивалаца које осим броја телефона са кога стиже позив приказују и да ли се за тај број везују неке пријаве. Уколико уоче да неки број има чудну историју, врло вероватно да се на позив неће јавити. Међутим, ове апликације раде само када су у питању обични позиви, а не и када је реч о позивима путем месинџера. Баш из тог разлога се преваранти све чешће одлучују за овај вид комуникације с асвојим "жртвама".

Праћење је теже 

Савремени месинџери најчешће не захтевају присуство SIM-картице у уређају, а за креирање налога је потребно само имати приступ интернету. Чак се и позиви и слање порука обавља без броја телефона, или са неког фиктивног, који је послужио искључиво за иницијално повезивање. Када се позиви реализују путем ових апликација праћење је практично немогуће, јер се уређај не везује ни за једну базну станицу. Осим тога, сва комуникација која се обавља преко месинџера пролaзи кроз посебне системе заштите података, па је ући у траг преварантима још теже.

image