Магазин

Мислите да вас неко шпијунира путем телефона? Обратите пажњу на ове промене у раду уређаја

У данашње време је практично немогуће живети без мобилних телефона, али ма колико нам они олакшавали живот, не треба испуштати из вида чињеницу да нам они у великој мери ремете приватност и безбедност. Посебан ризик представљају стокервери - апликације које се користе за шпијунажу.
Мислите да вас неко шпијунира путем телефона? Обратите пажњу на ове промене у раду уређаја© Canva / Roman Stavila

Апликације за праћење мобилног телефона могу бити од велике користи, нарочито уколико дође до његовог губитка или крађе. Уз помоћ њих се уређај може лакше лоцирати, а подаци (макар привремено) заштитити од "цурења". Међутим, проблем настаје онда када се такве апликације инсталирају на мобилни телефон друге особе без њеног знања и са врло лошим намерама - ради ухођења и прислушкивања.

Шта је стокервер и како он функционише

Стокервер (stalkerware) је заједнички назив за апликације које се користе за помно праћење активности на неком уређају, било да је у питању мобилни телефон, таблет или можда смарт-сат. За њихову инсталацију, истина, треба имати приступ мобилном телефону "жртве", али само једном - приликом иницијалног подешавања. Све након тога функционише потпуно удаљено, а апликација је апсолутно невидљива на телефону.

Ови шпијунски софтвери дају приступ практично свему на телефону - од SMS и порука на различитим месинџерима, преко историје позива и записа у календару, па све до меморисаних контаката и посећених локација. Неке напредније верзије чак могу да управљају поставкама и функционалима на телефону "жртве", укључују камеру или микрофон, прислушкују позиве и праве видео-записе и слике у реалном времену.

Ове знакове упозорења немојте никада игнорисати

Иако су апликације за шпијунажу потпуно сакривене, а самим тим и невидљиве "голим оком", експерти за сајбер-безбедност из компаније Касперски наводе да постоје знакови који могу указивати на то да се на вашем уређају крије неки стокервер. Само треба врло пажљиво пратити рад телефона како би се оне откриле. Прва "црвена заставица" јесте пребрзо трошење батерије и пуњење интерне меморије уређаја.

И несвакидашње "понашање" телефона може указивати на то да је на њему инсталирана нека апликација за праћење. Уколико приметите да вам уређај одједном "багује", самостално укључује геолокацију, покреће камеру или приказује нотификацију за укључен микрофон (зелена тачкица у врху екрана), обратите посебну пажњу. Да се ваши позиви прислушкују можете наслутити и уколико приметите микрофонију, односно сопствени глас са друге стране слушалице.

image