Магазин

Шта је Стаљин носио у тајном џепу свог одела

Јосиф Стаљин је био изузетно једноставан човек - живео је поприлично скромно, носио једноставна одела и није марио за статусне симболе било које врсте. Ипак, његово одело није било баш сасвим обично. Оно је имало скривени џеп у коме је Стаљин носио нешто од чега се није раздвајао.
Шта је Стаљин носио у тајном џепу свог одела© Youtube / Важнейшие исторические события, Canva / alexandraivankovich

Већина фотографија које су се до данас сачувале приказују Јосифа Висарионовича Стаљина у маслинастозеленом оделу веома једноставног кроја. Оно је било заштитни знак Оца народа у доба СССР и предмет многобројних истраживања историчара од тада, па све до дана данашњег, а све због фамозног џепа у коме је Стаљин носио нешто посебно.

Шта крије леви џеп Стаљиновог одела

Са леве стране Стаљиновог одела налазио се један џеп који се на први поглед уопште не разликује од било ког другог. Међутим, то није обичан џеп - у њега је био ушивен ланац са алком на крају, који је имао посебну намену. Историчари сматрају да је ту Стаљин вешто скривао свој пиштољ, који би му служио за личну заштиту у некој непредвиђеној ситуацији.

Који је тачно пиштољ у питању нико са сигурношћу не може рећи, јер се таква информација никада није обелоданила. Али, чињеница је да је Стаљин имао завидну колекцију оружја у којој су посебно место заузимали 14 пиштоља: 6 "Валтера", "Маузер", "Браунинг", револвер "Наган" и "Тулски Коровин". Дакле, могао је да бира који ће му увек бити при руци.

Од свих набројаних "Тулски Коровин" је био најмањи, па се дуго претпостављало да је управо њега Стаљин увек носио са собом - да "не боде очи". Међутим, познаваоци оружја се са овом теоријом не слажу, премда је овај пиштољ малокалибарски (свега 6,35 милиметара), веома слаб, а притом и не нешто нарочито прецизан.

Да ли је Стаљин умео да пуца из пиштоља или га је носио само за застрашивање

Ношење оружја је једно, али његово вешто коришћење нешто сасвим друго. Све и да се познају основе коришћења, то је као и са колима - можете бити одличан возач, али када промените аутомобил потребно је да прође неко време како бисте се навикли на његове габарите, мењач и степен управљивости. Прилагођавање траје кратко, али је и даље потребно.

Било каквих докумената који доказују да је Стаљин умео да пуца из пиштоља нема, али имајући у виду да је он био веома храбар и одважан и да је неколико пута током Великог Отаџбинског рата ишао на фронт, било би невероватно да није савладао ову вештину. Нарочито јер је био на позицији која је била високоризична и захтевала приправност у сваком тренутку.

image