Магазин

Ово је разлог због чега неки људи дуже живе

Здраво се хранимо, вежбамо, спавамо 7 сати - многи од нас желе да живе што је могуће дужe. Да ли је то заиста под нашом контролом? Једним делом и јесте, кажу студије, али постоје и фактори на које једноставно не утичемо.
Ово је разлог због чега неки људи дуже живе© Pixabay

Као појединци, за здравији и дуговечнији живот можемо да урадимо много тога - битна је избалансирана храна, редовно вежбање, добар сан, мање стреса. Сви смо свесни ових чињеница, али постоје ипак фактори због којих одређене особе можда живе дуже од осталих.

Дуг животни век може бити повезан са генетиком, што га чини лутријом за све нас. У једној анализи, у којој је учествовало преко 500 испитаника и који су живели 95 или више година уочени су уобичајени генотипови због којих су надживели друге. Повезани су са повећеним добрим холестеролом, смањеним ризиком од срчаног удара, правилним растом. 

Још један од разлога зашто неки људи живе дуго, повезан је са мајкама - једна студија сугерише да особе које је мајка родила са 25 година или млађе, углавном су живели дуже од оних које је мама родила када је била старија. Тачни разлози зашто је ово тако су неизвесни, али постоје уверења да су здравије јајне ћелије млађих мајки фактор који доприноси свему овом, пише Цркл Хелт Груп.

Пријатељство утиче на то колико старимо 

Усамљеност и социјална изолација једнако прете дуговечности као и гојазност, каже студија са Универзитета Бригам Јанг. Дуговечност је повезана са друштвеним животом и да ли се и колико појединац осећа усамљено. Дружење, разговори са пријатељима, дељење заједничких активности (као што су спорт, путовања) утичу на квалитет живота, што значајно доприноси начину старења. 

Шољица за добро здравље 

Наше навике у исхрани и пићу имају велики утицај на здравље, а чај има много здравствених предности. Добро здравље је значајан фактор доброг живота, а многа истраживања говоре да шоље овог топлог напитка значајно доприносе томе. Зелени чај се сматра одличним пићем, јер има висок садржај антиоксиданса катехина који је уско повезан са добрим кардиоваскуларним здрављем и смањује ризик од настанка рака.

Мишићи и животни век 

Мишићна снага је такође усклађена са дужим животом. Студија на више од милион шведских тинејџера закључила је да је ниска мишићна снага код адолесцената нови фактор ризика за главне узроке смрти у млађој одраслој доби, као што су самоубиство и кардиоваскуларне болести".

Зашто људи живе дуже?

У 20. веку је дошло до драматичног повећања просечног животног. Разлог је смањена стопа смртности, која је опала због друштвених и медицинских развоја као што су:

  • медицински напредак (развој вакцина, откриће антибиотика)
  • бољи приступ здравственој заштити
  • побољшања у исхрани
  • боља хигијена и услови живот

Колико дуго људи живе

Године 1920. очекивани животни век за мушкарце је био 56 година, а за жене 59 година, a  100 година касније и ове бројке су порасле на 79 година за мушкарце и 83 године за жене.

image