Магазин

Страх од свекрве или таште: Пентерафобија, "тихи рат" који изазива нападе панике и болан страх

Однос свекрве и снаје, односно таште и зетa, често прате "боцкања", неслагања, вербални сукоби, па и плач. Неретко се празници или породична окупљања заврше сузама, јер свађе на овој релацији постају неминовност. Сукоби и пољуљане породичне везе могу, веровали или не, да буду окидачи за пентерафобију - страх од свекрве или таште.
Страх од свекрве или таште: Пентерафобија, "тихи рат" који изазива нападе панике и болан страх© @ shurkin_son/freepik

Генерацијама слушамо да је "свекрва снаји запржила чорбу", или да је "зет могао да буде далеко бољи". Нешто у том односу, наравно част изузецима, очигледно не штима, чим се јавља ирационалан и болан страх од свекрве или таште, који се назива пентерафобија.

Свекрве боље кувају од снаја или барем оне тако тврде

Порекло имена пентерафобије долази од комбинације грчких речи penthera, што значи мајка супружника и phobos, што значи мржња или страх. Бројна истраживања која су се бавиле односом свекрве и снаје, односно таште и зета откривају да 89 посто зетова сматра да се таште превише мешају у брак, а 97 одсто свекрва верује да боље кувају од својих снаја.

"Тихи рат" између снаје и свекрве или зета и таште прате мучнине, стање тескобе, лупање срца

Неки људи могу искусити пентерафобију након првог сусрета са својом свекрвом или таштом, док други могу развити фобију након што су их познавали годинама. За разлику од уобичајених одбојности или нелагоде, ову фобију прате напади панике, мучнине, поремећаји рада срца, сувоћа уста, стање тескобе у присуству таште или свекрве, због чега је контакт са родитељима брачног партнера немогућ. Срећом, у дијагностиком статистичком приручнику за менталне поремећаје дефинисан је и процес лечења ових пацијената. Процес лечења може започети неуролингвистичком терапијом и релаксационом терапијом, а стручњаци сматрају да хипноза и у овом случају може бити ефикасна. Суштина је у проналажењу узрока и промени образаца понашања, а психијатар доноси позитивне идеје о свекрви и ташти како би се превладао страх, наводи РТС.

Шта узрокује ову фобију пентерафобију

Неки од главних окидача су:

  • негативна прошла искуства или напети односи са свекрвом или таштом
  • културни или друштвени утицаји који негативно приказују свекрве или таште
    страх од сукоба, осуде или неодобравања
  • анксиозност у вези са променама породичне динамике или личних граница
  • лична несигурност

Такође, узроци пентерафобије приписују се трауматским прошлим искуствима, проблемима анксиозности, као и породичној историји у прошлости, пише на сајту Др Лоџи.

image