Магазин

Оградом против "бахатих туриста": Блокиран познати поглед на планину Фуџи

Очаравајући призор планине Фуџи више неће бити толико доступан туристима, јер је јапански град Фуџикавагучико поставио високу, мрежасту баријеру црне боје, која блокира поглед на планину. Према мештанима, разлог за доношење ове одлуке је непримерено понашање туриста, који су наводно били спремни да учине све, па чак и доведу себе и друге у опасност, да би пронашли "савршен кадар" за фотографију.
Оградом против "бахатих туриста": Блокиран познати поглед на планину ФуџиGetty © Carl Court

Фотогенична планина Фуџи се може видети километрима унаоколо, али сцена врха планине који "вири" изнад једне продавнице је постала вирална, тако да туристи годинама долазе управо на ову локацију да би направили занимљиве фотографије. Међутим, становницима града Фуџикавагучико је непримерено понашање странаца "дошло главе", толико да је град одлучио да направи црну баријеру високу 20 са 20.5 метара.

Посетиоци би наводно бацали смеће, улазили на приватне поседе и кршили саобраћајна правила у потрази за идеалном фотографијом за дељење на друштвеним мрежама. Поред тога, многи би се незаконито паркирали и игнорисали строгу забрану пушења, стајали би на улици и правили гужве, тако да друге људе доводе у опасност.

"Заиста сам срећан што странци долазе у наш град", рекла је за "Ројтерс" Кикуе Кацумата, становник Фуџикавагучика. "Али када је у питању фотографисање испред продавнице, пут је мало узак и може бити опасно када људи пређу, без коришћења пешачког прелаза."

Мрежа је такође намењена да пружи заштиту и приватност оближњој стоматолошкој клиници Ибиши, где би се туристи паркирали без дозволе, па чак и пењали на кров ради фотографисања, пренео је "Јапан тајмс".

"Мислим да је разочаравајуће што га постављају. То је ипак култни призор. Синоћ смо били овде, успели смо да снимимо последњи снимак пре него што су подигли зид, а било је толико људи", рекла је једна туристкиња с Новог Зеланда. "Али та је одлука потпуно разумљива. Прилично је опасно због саобраћаја који пролази. Има и других места где можете снимити планину", додала је.

"Није било неуобичајено да нам људи узвикују увреде или да баце цигарете када смо их замолили да помере аутомобиле," рекло је особље клинике.

"Прекомерни туризам и све његове последице - као што су смеће, растућа емисија штетних гасова и безобзирни планинари - је највећи проблем са којим се суочава планина Фуџи", рекао је Масатаке Изуми, званичник владе префектуре Јаманаши, за Си-Ен-Ен прошле године. Власти су такође започеле нови систем онлајн резервација за стазу Јошида на планини Фуџи, ограничавајући дневне уласке за планинаре на 4.000 и намећући обавезну таксу од 2.000 јена.

Раније ове године Јапан је забранио приступ деловима славног дистрикта гејши у древној јапанској престоници Кјотоу, после мноштва притужби због "неконтролисаног понашања туриста".

image