Магазин

Oви говеђи крокети су толико популарни да за њих постоји листа чекања - чекају се и до 43 године

Људи који желе да наруче кутију замрзнутих говеђих крокета из месаре Асахија, која се налази у граду Такасаго у западном Јапану, мораће да буду стрпљиви, јер ће им поруџбина стићи тек након 43 године. Да, на хиљаде муштерија је спремно да чека чак четири деценије да им се достави паковање замрзнутог меса, али многи се питају - зашто? Испоставља се да одговор лежи у самом месу, као и интересантном бизнис плану.
Oви говеђи крокети су толико популарни да за њих постоји листа чекања - чекају се и до 43 године© Pixabay/subarasikiai

Месара је основана 1926. године и у њој се искључиво продаје месо из Хјого префектуре, у којој се налази од самог почетка. Деценијама је продавала чувену Кобе говедину, од које се прави један од најлуксузнијих врста бифтека на свету, а након Другог светског рата су у понуду увели и крокете од истог меса.

Најпопуларнији производ

Најтраженији производ месаре су "Екстремни крокети", а уз њих се нуде још три врсте крокета од Кобе говедине, за које је листа чекања значајно мања. Док се "Екстремна" верзија чека 43 године, "Премијер крокети" доступни су "само" за 4 године, објашњава за Си-Ен-Ен тренутни власник месаре Шигеру Нита.

Онлајн продају су увели још 1999. године, али оно што је довело до огромне популарности је био један смели пословни потез: Продавали су "Екстремне крокете" по цени од 1.56 евра по комаду, иако је сама говедина од којих су прављени коштала 2.49 евра по комаду.

"Продавали смо повољне и укусне крокете како би представили своју трговину. Надали смо се да ће купци толико уживати у крокету да ће купити нашу Кобе говедину чим први пут пробају крокет", објаснио је Нита.

Иако су почеци били скромни, данас неуморно раде сваког дана. Некада су правили 200 крокета недељно, а сада ову количину направе само за један дан. У крокетима нема конзерванса, сви састојци се набављају са локалних фарми. У међувремену, концепт је привукао велику пажњу медија и због тога им је популарност скочила у небо.

"Хтели смо престати с продајом 2016. године, јер је листа чекања нарасла на више од 14 година, али људи су их константно наручивали", рекао је Нита. Наставили су да прихватају поруџбине, али су повисили цену због повећања пореза на производњу - кутија од пет комада "Екстремних крокета" сада кошта око 17 евра.

Ипак, отприлике половина муштерија које покушају наручити крокете успут наручују и Кобе говедину, тако да је Нитин маркетиншки план ипак био делимично успешан.

Бројне муштерије објављују своје достављене крокете на друштвене мреже: "Стигли су крокети које сам наручио пре 9 година."

"Добио сам обавештење од Асахије везано за моју поруџбину. Пише да ће крокети да буду достављени 2052. године... Питам се какав ће свет тада бити," пише још један корисник у објави на платформи Икс.

Додаје да га мотивишу људи који живе на изолованим острвима у Јапану, а који имају велику жељу пробају Кобе говедину, тако да није желео да престане са доставом. Неке муштерије су биле толико задовољне да су их поручиле више од једног пута, а један човек је Нити рекао да су му крокети били подстрек када је одлучио да оде на операцију карцинома, јер је желео да их проба барем једном у животу. Након успешног захвата, поручио их је још неколико пута.

Можда звучи као да би било боље да се локал прошири и запосли много већи број људи, али Нита објашњава да би на овај начин брзо дошло до банкрота. 

Десетине хиљада људи на листи чекања

Они који су наручили крокете следећих неколико година добијају обавештења о статусу њихове поруџбине, тако да муштерије знају када тачно ће им доћи храна коју су наручили пре десетак или двадесет година.

На почетку ове године је на листи чекања забележено 63.000 људи и (за сада) се врше поруџбине само у Јапану. За оне који би хтели да пробају ово месо ово можда делује као далек пут, али ако је неко спреман да чека преко 30 година за крокете, можда и не би била лоша идеја да се посети други крај света и проба ова чувена говедину у другим варијацијама, које су доступне у оригиналној месари и још једном локалу у граду Кобе - свакако времена за планирање пута има!

image