Магазин

Држите телефон или лаптоп стално на пуњачу? Стручњаци објаснили колико ова навика штети уређајима

Мобилни телефони и таблети неодвојиви су део свакодневице - везани смо за њих због посла, али и одржавања контакта са породицом и приајтељима. Зато нам је посебно важно да њихове батерије увек буду довољно напуњене. Питање које многе мучи јесте да ли је безбедно оставити телефон или лаптоп да се пуни читав дан, па чак и дуже, и које су последице уколико се ово понавља у дужем временском периоду.
Држите телефон или лаптоп стално на пуњачу? Стручњаци објаснили колико ова навика штети уређајима© Canva / Rann Vijay

Највећа предност мобилних телефона и лаптопова јесте то што их увек можете понети са собом где год да идете. Тада је најважније да њихова батерија остане напуњена што је дуже могуће, из практичних, па и безбедносних разлога. На то колико ће батерија дуго служити утичу бројни фактори, али оно што највише занима све који су "везани" за мобилне уређаје и лаптопове јесте - да ли се капацитет и животни век њихових батерија смањује уколико се они држе на пуњачу дужи временски период. 

Да ли константно држање телефона или лаптопа на пуњачу штети уређају

Већина савремених уређаја у себи има литијум-јонске батерије, као и посебне системе који контролишу напон и који имају способност препознавања степена напуњености батерије. Шта ово у пракси значи? Значи да ће уређај престати да се пуни оног тренутка када систем препозна да је батерија потпуно напуњена. Другим речима, пуњење се, чак иако је пуњач утакнут у уређај нон-стоп, врши само онда када капацитет батерије почне да опада.

Ипак, мобилне телефоне и лаптопове не би требало стално држати на пуњачу из другог разлога. Често инсталације у стамбеним зградама или приватним кућама, нарочито оним старијим, нису на завидном нивоу, па није немогуће да дође до кратког споја, варничења, па и пожара у најгорем случају. Зато се увек препоручује да се пуњачи не држе прикључени у утичницама, већ да се користе само када има потребе за њима.

Шта штети батеријама телефона, лаптопова и других електричних уређаја

Највећи непријатељ батерија које се налазе у електричним уређајима јесу превисоке температуре. Зато се ношење лаптопова, таблета, фотоапарата и мобилних телефона не препоручује, примера ради, на плажу, базен или друга места на којима нема хладовине. Излагање високим температурама и директном сунчевом зрачењу доводи до "одумирања" ћелија батерије, а самим тим смањује и њихов животни век.

Осим тога, и пуњење уређаја неадекватним пуњачима слабије или јаче волтаже такође доводи до уништавања капацитета ћелија батерија. Баш из тог разлога произвођачи увек наглашавају да се користе искључиво оригинални USB-каблови и кућишта за напајање, а никако јефтиније копије непроверених произвођача које су веома упитног квалитета. 

image