Магазин

Да ли је истина да треба да рестартујемо рачунар баш сваки дан

Шта прво урадимо када наш рачунар престане да реагује на команде? Тачно тако - искључимо га. И заиста, проблем буде решен. Али, да ли је потребно да баш сваки дан гасимо рачунар након што завршимо са радом?
Да ли је истина да треба да рестартујемо рачунар баш сваки дан© Canva / 1001Love

Људи се деле на два типа: на оне који свој рачунар гасе омах по завршетку рада на њему и оне који су у стању да га не искључе све до момента када он потпуно "побрљави". Ко је од корисника у праву и чему уопште служи рестартовање рачунара је вечита дилема, коју су експерти за рачунарске технологије коначно разрешили.

Шта се дешава са нашим рачунаром када га рестартујемо

Рестартовање рачунара је пресудно за његов несметан и складан рад. Оно чисти меморију и зауставља рад свих апликација које "једу" РАМ меморију, а уједно решава и проблеме који су током рада настали на периферним хардеверским компонентама и драјверима.

Сада када знамо да је оно важно за рад рачунара, поставља се веома логично питање - да ли је потребно да ово радимо сваки пут када завршимо са радом, једном у неком временском распону или је сасвим у реду и да никад не рестартујемо рачунар?

Колико често треба рестартовати рачунар

Стручњаци за информационе технологије сугеришу да би рестартовање рачунара требало вршити најмање једном недељно, пренео је портал КимКомандо. Увек је препоручљиво учинити то путем команди из главног менија, а никако "насилно", дугим држањем тастера за укључивање/искључивање.

Такође, рестартовање рачунара ће некада "посаветовати" и сам уређај - на пример, када је време за неко ажурирање софтвера или одређених виталних апликација. У том случају ово треба извршити у што краћем временском периоду, како не би дошло до неких неправилности у раду.

"Режим спавања" је препоручљив, али само у одређеним ситуацијама

Уколико вас замара вишекратно паљење и гашење рачунара током дана, стављање уређаја у "режим спавања" може бити добро решење. Тиме ће се избећи његов непрекидан рад, а самим тим и трошење енергије и хардверских компоненти и продужити укупан век трајања.

"Режим спавања" има још једну предност у односу на рестартовање рачунара током дана - пребацивањем уређаја у овај режим сав посао који сте пре тога одрадили остаје сачуван, односно, можете наставити тамо где сте стали. Ово је посебно згодно уколико радите у комплексним програмима и са великом количином података.

image
VV inauguration
banner