Магазин

Која храна ће вам у авиону бити укуснија, а коју треба избегавати

Да ли се чуло укуса мења када смо у авиону и у којој мери је питање које путници најчешће постављају. Одговор на њега је да - мења се, а све због измењених услова ваздуха у летелици и буке коју она производи.
Која храна ће вам у авиону бити укуснија, а коју треба избегавати© Canva / gerenme

Они који често путују авионом, нарочито на дужим релацијама, већ су се донекле навикли на измењене услове у летелици и своје навике прилагодили истим, како када је реч о нези и хидратацији, тако и када се ради о начину исхране. Које су то намирнице укусније на неколико хиљада метара изнад земље, а које напротив, изгубе укус или постану практично нејестиве?

Ове намирнице су нам током лета авионом много укусније него на земљи

Све намирнице које имају укус умамија, попут пармезана, печурака, парадајза, као и алкохолни напитак "Блади мери" који у себи садржи и парадајз сок и "Ворчестер сос" (Worcestershire sauce) ће у авиону деловати неупоредиво укусније него на копну. Разлог за то јесу сувљи ваздух и нижи ваздушни притисак који се посебним системима одржавају у кабини летелице. "Сув ваздух смањује нашу осетљивост и способност да разликујемо укусе, те само они интензивни долазе до изражаја", објаснила је Лиса Јанг, професор на Универзитету у Њујорку.

Али зато би ове требало избегавати

Баш због снижене влажности ваздуха и ваздушног притиска, у авиону не би требало конзумирати намирнице које додатно могу проузроковати осећај жеђи, односно дехидратацију организма. "Било шта што је изразито слатко, слано или газирано би требало избегавати у широком луку док сте у авиону", навео је Чарлс Спенс, психолог са Универзитета Оксфорд у интервјуу за Њујорк Пост. У авиону бледе и цитрусни укуси, док горка храна постаје наизглед мање горка.

Због чега храна у авиону има другачији укус него на земљи

На наше чуло укуса утичу многобројни фактори. Влажност ваздуха у авионској кабини веома ниска - сличнија је пустињском ваздуху него оном на који смо навикли у градовима. Осим тога, и ваздушни притисак је нижи од уобичајеног, па су и чула "пригушенија". На перцепцију укуса хране утиче и бука, која је у авиону на нивоу од око 80 - 85 децибела. Када се све то обједини, укус хране се драстично промени, објаснио је Чарлс Спенс.

image