Магазин

Нутрициониста објаснио којих пет намирница треба избегавати пред путовање авионом

Како би путовање авионом протекло у најбољем могућем реду, важно је припремити га за промену окружења и помоћи му да се адаптира на новонастале услове. Најлакши начин за то јесте конзумација адекватних намирница, а нутрициониста је објаснио шта би требало избегавати, као и које су алтернативе уобичајеним напицима или храни када се спремамо за лет авионом.
Нутрициониста објаснио којих пет намирница треба избегавати пред путовање авионом© Canva / alexandraivankovich

Намирнице које конзумирамо пред и током путовања авионом умногоме утичу на ниво енергије током лета и реакцију нашег тела на измењене околности у којима се налази. Одабиром правилних намирница можемо смањити ниво анксиозности, надутост стомака или осећај "ошамућености" током лета, а које су то намирнице, објаснио је нутрициониста Рајан Дејвидсон.

Кафа и енергетски напици

Иако се испред готово сваке кафетерије на аеродрому може уочити велики број људи који чекају своју дозу кофеина пред пут, овај напитак никако није добар избор тик пред улазак у авион. Исто важи и за енергетске напитке који садрже кофеин - немојте их конзумирати најмање три сата пред укрцавање у авион.

"Кафа поседује диуретичко дејство због кога не само да ћете трчкарати у тоалет неколико пута током лета, већ и дехидрирати организам", навео је Дејвидсон.

Уколико вам је ипак потребан неки извор енергије, уобичајене напитке са кофеином можете заменити воћним соком или лимунадом са ђумбиром, који ће захваљујући високом нивоу витамина организму дати потребну енергију.

Алкохол

Поједини летачи воле да пред лет попију коју чашицу жестине како би смирили "живце", прекратили време до укрцавања у авион или се пребацили у режим годишњег одмора још са земље. Ипак, ово је велика грешка будући да људско тело у кабинским условима веома тешко прерађује алкохол.

"Ефекте попијног пред или током лета алкохола осетићете много брже него у земаљским условима, а и ваш организам ће више дехидрирати", објаснио је нутрициониста.

Такође, у условима алкохолисаности која у ваздуху наступа много брже, можете изгубити појам о времену и по слетању пропустити следећи лет, а није искључено ни да вас рент-а-кар агенције могу одбити приликом преузимања возила.

Вода са чесме

Вода се може учинити као најбољи избор када су напици пред лет у питању, али будите обазриви. На појединим дестинацијама вода са чесме није намењена за пиће, а како бисте избегли тровање приликом путовања, флаширана вода је увек прави избор. Ово правило се односи и на воду са чесме која се налази у авионском тоалету.

"Авио-компаније имају веома стриктне регулације када је у питању квалитет воде, али то не значи да је њена контаминација немогућа. Како бисте избегли изненадну мучнину или дијареју током лета, флаширана вода је прави погодак."

Савет нутриционисте је да избегавате и друге напитке, попут чаја или топле чоколаде, који се у авионским условима такође праве од воде са чесме, будући да и они могу бити извор бактерија које у вашем стомаку могу да направе нежељену реакцију.

Јабуке

Иако већина људи мисли да су јабуке идеална намирница пред путовање авионом, премда су здраве и пуне витамина, истина је потпуно супротна - висок садржај фруктозе и природних влакана учиниће да се осећате надувено и подстаћи ће стварање гасова, што сложићете се, није нимало пријатно, нарочито током путовања.

"Јабука је иначе сјајна ужина, али би требало избегавати је најмање 24 часа пре путовања", тврди Дејвидсон.

Уместо јабуке, можете појести једну до две незреле, зелене банане које су пуне пребиотика и које ће регулисати цревну микрофлору. Оне су одличан избор чак и за особе са дијабетесом, будући да је ниво шећера у таквим бананама драстично нижи него у зрелим.

Жвакаћа гума

Жвакање жвакаће гуме често се препоручује онима који имају проблема са регулацијом притиска у ушима током полетања и слетања, али нутрициониста тврди да жваке нису најбољи избор пре и током летења, а разлог за то су њихове нуспојаве.

"Жваке могу додатно изазвати осећај надутости у стомаку будући да приликом жвакања гутамо и одређену количину ваздуха, који логично, заврши у стомаку", навео је он.

Поред овога, жваке су пуне вештачких заслађивача и других конзерванса, који не само да изазивају гасове, већ могу имати и лаксативно дејство.

image