Магазин

Мамурлук или нешто горе? Лекари апелују да обратите пажњу на ове симптоме након конзумације алкохола

Главобоља, мучнина и оштар бол у стомаку могу бити знак да сте попили које алкохолно пиће више, али у одређеним ситуацијама могу указивати и на нешто много горе.
Мамурлук или нешто горе? Лекари апелују да обратите пажњу на ове симптоме након конзумације алкохола© Canva / bondarillia

Викенди су дани у којима смо далеко опуштенији него иначе - дружење са пријатељима и провођење времена са члановима породице обично подразумева и неку добру гозбу, али и по коју чашицу алкохола. Међутим, уколико након једног или два пића осетите симптоме који су слични онима које имате када сте мамурни након бурне вечери, то може бити знак да сте интолерантни на алкохол.

Који су симптоми интолеранције на алкохол и када је време да се забринете

Интолеранција на алкохол је најчешће ствар генетике и настаје када организам није у стању да на адекватан начин разложи токсине који се налазе у алхоколу. У комбинацији са другим састојцима пића, попут сулфита, конзерванса и хистамина, они се у телу ферментишу, изазивајући низ нежељених реакција. Код одређеног броја људи клиничка слика се мења и постаје још израженија након уноса коктела.

Најчешћи симптоми интолеранције на алкохол су главобоља, мучнине и повраћање. Међутим, има и других симптома на које многи једноставно затворе очи, несвесни да им организам говори да му алкохол не прија, попут појављивања осипа на кожи, нарочито на деликатним деловима тела, запушеност носа и изражена поспаност, која настаје као последица снижавања крвног притиска, наводе стручњаци са клинике Мејо у интервјуу за портал Њујорк Пост.

Како утврдити о чему се ради - о мамурлуку или интолеранцији на алкохол

Нажалост не постоји сигуран начин када је реч о утврђивању да ли је по среди интолеранција организма на алкохолна пића или мамурлук - не постоје тестови који тако нешто могу открити. Али, ако приметите да вам се већ након једног или два пића јављају симптоми који нису уобичајени, или који су неупоредиво интензивнији него пре, врло вероватно да сте у међувремену постали интолерантни на алкохол или неке састојке који се налазе у пићу.

Шта је решење у тој ситуацији? Само да се одрекнете алкохолних пића, било да су у питању конкретне врсте, попут пива, вискија, вотке или џина и алкохолних коктела, који садрже и многе друге састојке поред алкохола. То се већини љубитеља пића неће допасти, али - тако је како је. Или ћете мучити муку са симптомима који настају као последица, или се одрећи тог ужитка да са друштвом испијете коју чашицу. Треће не постоји.

image