Магазин

Француски градоначелник у затвору због скандала са врачаром

Врачара Софија Мартинез, мајка шесторо деце, оптужена је за обмањивање градоначелника, док је он оптужен за корупцију јер је на њу трошио велике количине новца пореских обвезника
Француски градоначелник у затвору због скандала са врачаром© Photo by Jonathan Wiggs/The Boston Globe via Getty Images

Против градоначелника француског града Агда Жила д'Етореа води се судски поступак због незаконитог трошења новца пореских обвезника за финансирање жене (44) која се представља као видовњак, медијум и исцелитељ.

Град Агд на обали Медитерана осим што је познат по својим прелепим пешчаним плажама и сунцу током целе године, такође има репутацију седишта највеће заједнице свингера у Европи. Десетине хиљада парова из целе Европе сваке године хрле у Агд да задовоље своје необичне склоности.

Међутим, од марта град потреса потпуно другачији скандал због којег остатак Француске не зна да ли да се смеје или да буде бесан, пише Би-Би-Си.

Прича се тиче локалне врачаре и градоначелника, иначе бившег службеника тајне службе и полицајца.

Тренутно су обоје у затвору док траје истражни поступак.

Врачара Софија Мартинез, мајка шесторо деце, оптужена је за обмањивање градоначелника, док је он оптужен за корупцију јер је на њу трошио велике количине новца пореских обвезника.

Мартинез је имала репутацију медијума који може да разговара са мртвима. Према речима градоначелниковог адвоката, она је успела да услиши градоначелникову молбу и повеже га са покојним оцем. Током сеансе, како је тврдио, њен глас би се изненада променио и попримио тон градоначелниковог оца.

Током протекле четири године наводно је манипулисала градоначелником лично и телефоном помоћу "изузетних вештина трбухозборства".

Градоначелник је примио хиљаде мистериозних позива од "гласова" мртвих, укључујући анђеле, од којих су неки позивали градоначелника да финансијски помогне врачару.

Он је наводно платио раскошна летовања за Мартинезову и њену породицу користећи јавна средства, укључујући путовања у Полинезију и на Тајланд.

"Гласови" су га наводно убедили да запосли неколико чланова њене породице, као и да јој реновира дом.

Локална предузећа која су повезана са градоначелником радила су посао бесплатно из страха да ће изгубити будуће уговоре са њим.

Захваљујући овом случају, градоначелников адвокат Жан Марк Даригад је преко ноћи постао славна личност.

"То је луда прича", каже Диригард за "Би-Би-Си". "Невероватно јер имате човека у политици, градоначелника и бившег посланика који је веома интелигентан. И откријете да таквим мушкарцем може да манипулише једна жена", навео је он.

"Ушла је у његов живот и рекла му да може да разговара са покојним оцем. Пронашла му је слабу тачку и искористила је за личну корист. Требало му је много времена да прихвати да је преварен", додаје Даригард.

Али адвокат госпође Мартинез, Лук Абраткевич, има другачије мишљење.

"Она је признала да је изневерила градоначелниково поверење, али није реч о манипулацији, јер је признала све што је урадила. И други клијенти, укључујући докторе и архитекте, сведочили су да има мистичне моћи. Она је открила детаље о њиховим животима за које нико други није знао", додаје Абраткевич.

Госпођа Мартинез је иначе премештена у самицу након што је нападнута у једином женском затворском крилу јер су је друге затворенице оптужиле за вештичарење.

image