Магазин

Гамсутљ: "Руски Мачу Пикчу" на 1.500 метара надморске висине који од заборава чувају туристи

На Северном Кавказу, на скоро 1.500 метара надморске висине налази се Гамсутљ - аварско насеље старо више од два миленијума. Кроз историју, Гамсутљ је преживео много тога, али данас, после толико времена, живи само захваљујући успоменама које одатле понесу туристи.
Гамсутљ: "Руски Мачу Пикчу" на 1.500 метара надморске висине који од заборава чувају туристи© Wikimedia Commons / Slavyanochka

Аварско насеља Гамсутљ, које се налази у Дагестану, на самом северу планине Кавказ, сматра се једним од најфасцинантнијих историјских локалитета Русије. Због своје невероватне сличности са перуанским светим градом Инка, оно је у народу добило и назив "руски Мачу Пикчу", а његова историја није ништа мање занимљива од историје прекоокеанског имењака.

Две верзије настанка Гамсутља

Из ког периода датира Гамсутљ се не зна са сигурношћу. Локално становништво је мишљења да је у питању раздобље од пре 1.600 година, док историчари претпостављају да би он могао бити стар и више од два миленијума. О томе сведочи и надгробна плоча коју су археолози пронашли у близини, на којој је староиранским писмом били исписани натписи.

Још једна непознаница јесте и како је и захваљујући коме он настао, али постоје две верзије које историчари признају. Према једној од њих основали су га аварски ханови, наденувши му назив који на њиховом језику значи "у подножју ханске тврђаве". Према другој - Гамсутљ је био место на које су се доводили преступници на служење предвиђене затворске казне.

Било како било, насеље се кроз векове развијало све више, али је изградња кућа представљала велики проблем. Земљиште је било толико неравно да је једина опција била да се кућа уклеше у стену, а недостатак материјала се одразио на квалитет градње. Први пљусак би однео сламу и земљу којима су се прекривали кровови, па би народ морао сваки пут изнова и изнова да их поправља.

Гамсутљ - насеље које је преживело све, али не и зуб времена

Од свог настанка па до данас, Гамсутљ је преживео свашта: и Аваре и друге народе и елементарне непогоде и глад и колеру. Једино што није успео да преживи јесте зуб времена. Све до друге половине 20. века насеље је било "живо" - имало је своје обданиште, школу, продавницу, и болницу. Међутим, са временом Гамсутљ је почео да пусти, премда су млади напуштали родно место у потрази за бољим животом.

Они старији, који су читав живот провели ту, своју домовину нису напустили, како због успомена, тако и због чињенице да у великом граду тешко да би могли имати мир који су имали ту. Али их је сваке године бивало све мање. Почетком 2010. године, у насељу је остало свега 10 становника, а већ 2015. је Гамсутљ остао потпуно празан. Узбзо су насеље поново "открили" љубитељи несвакидашњих путовања, удахнувши му нови живот.

Тако је Гамсутљ постао једна од најпопуларнијих знаменитости Дагестана. Естетика напуштеног насеља окруженог каменитим пределима и непрегледним планинским врховима ево већ скоро читаву деценију привлачи велики број туриста. На пустоловинама им друштво праве туристички водичи из околних села, а Гамсутљ наставља да живи у њиховим причама и сећањима посетилаца.

image