Магазин

Будите опрезни: Аутомобил исто може да вам украде податке, а ово ће вам помоћи да се заштитите

Апликације које се користе за повезивање аутомобила и телефона показале су се као веома ризичне када је реч о заштити личних података. Заштитити се од крађе података није немогуће, а све што треба јесте испратити савете које су поделили експерти за сајбер-безбедност.
Будите опрезни: Аутомобил исто може да вам украде податке, а ово ће вам помоћи да се заштитите© Canva / Jirsak

Савремени аутомобили опремљени су посебним системима повезивања са мобилним телефонима, захваљујући којима возачи имају већу концентрацију у вожњи и обе руке на волану. Међутим, недавно истраживање које су спровели стручњаци за сајбер-безбедност компаније Мозила фандејшн показало је да ове апликације представљају велики ризик по приватност појединаца. Добра вест јесте да постоје начини како се заштитити од потенцијалног ризика цурења личних података и садржаја који се налази на телефону, а ово су кораци које би требало да предузмете по том питању.

Проверити услове приватности

Прво и основно - проверите услове приватности произвођача аутомобила, било да је у питању возило које намеравате да купите или изнајмите на одређени временски рок. Ове податке можете пронаћи на сајту произвођача или се распитати код продаваца или рент-а-кар куће. Подаци које апликација прикупља требало би да буду заштићени коришћењем виртуелних приватних мрежа (VPN) или неком другом технологијом како се не би догодило да доспеју у руке злонамерника.

Водите рачуна чему дајете приступ

Апликације за повезивање аутомобила и телефона могу захтевати приступ различитим садржајима и функцијама на телефону. Неке основне су приступ микрофону, списку контаката и позива и порукама. Међутим, одређени софтвери од корисника траже да се омогући и приступ галерији, камери, скривеним фолдерима и другим, потпуно непотребним функцијама и фолдерима. Препорука стручњака је да добро размислите чему желите да омогућите приступ и омогућите га само ономе што је заиста неопходно.

Вратите апликацију на фабричка подешавања

Када дође време да вратите изнајмљени аутомобил или продате свој, увек вратите апликацију за повезивање возила и телефона на фабричка подешавања, како бисте обрисали све чему је она икада имала приступ. Истина, некада ово није могуће урадити самостално, већ ћете морати да се обратите сервисерима који ће то урадити уз помоћ компјутера, али, ако је то цена коју треба да платите за своју приватност - боље је и тако, него да ризикујете.

Редовно ажуриржајте софтвер апликације

Баш као што и на мобилном телефону или рачунару редовно преузимате ажурирања софтвера, чините то и на аутомобилу. Произвођачи апликација путем нових ажурирања непрекидно унапређују системе заштите, који у овом случају играју веома важну улогу. Осим тога, пожељно би било с времена на време да проверите списак повезаних уређаја на телефону и обришете оне које не препознајете или не користите дужи временски период.

image