Магазин

Како научним методама одржати воће и поврће што дуже свежим

На жалост, свеже воће и поврће, здраве и корисне намирнице за наш организам, имају тенденцију да брзо пропадну. Ипак, постоје научне методе које су врло корисне за одржавање ове хране што дуже свежом.
Како научним методама одржати воће и поврће што дуже свежим© Peter Wendt/unsplash

Купимо краставац, парадајз, зелену салату, кромпир, јагоде и јабуке на пијаци. Правимо план за јела која ћемо јести током седмице, али пре тога већ смо одложили намирнице у фрижидер, јер сматрамо да је то најсигурнини начин да их одржимо "што дуже у животу". Научници истичу да ово брзо решење није баш и ефикасно. Шта је оно што треба да знамо о чувању свежих намирница?

Свежина и квалитет почињу на фарми

Пољопривредници увек имају за циљ да уберу производе када су у оптималном стању, али фактори пре и после жетве (као што су клима, прање, чишћење, транспорт) ће утицати на свежину и квалитет. Као потрошачи, не можемо директно ово да контролишемо, али можемо пазити на ствари које ће утицати на производе када их донесемо кући - одстранити труле, оштећене, буђаве производе, као и оне коју су променили боју.

Опрати или не

Не морамо да перемо производе пре складиштења. Много тога што купујемо је већ опрано. У ствари, ако перемо воће и поврће и не осушимо их потпуно, додатна влага ће убрзати пропадање у фрижидеру.

Прање намирница непосредно пре употребе је веома важно јер се тако уклања прљавштина и штетни микроорганизми. Није неопходно да се користити сирће у води за прање упркос томе што видимо на друштвеним мрежама. Студије показују да сирће нема ефекта на смањење микробног оптерећења на свеже производе, пише Сајанс Алерт. Слично томе, не би требало да користимо ни соду бикарбону - само користите обичну воду из славине, предлажу стручњаци.

Битно како се одлаже воће и поврће

Три главне опције складиштења су на пулту, у фрижидеру или на "хладном, сувом и тамном месту", као што је остава.

Банане, црни лук, бели лук, кромпир, слатки кромпир и цела бундева ће се боље снаћи у тамној остави или орману. Не складиштити кромпир и лук заједно јер влага у кромпиру утиче да се лук квари брже. Сво зелено лиснато поврће, шаргарепа, краставци, карфиол и броколи најбоље је одложити у фиоци у фрижидеру.

Не треба чувати заједно воће као што су јабуке, крушке, авокадо и банане, јер ово воће ослобађа гас етилен док сазрева, чинећи оближње воће да сазре и поквари се брже. Јабуке и цитруси дуже опстају свежи у фрижидеру.

Још корисних савета

Не треба куповати оштећено воће и поврће, дакле обратити пажњу шта стављамо у корпу. Такође, пожељно је да се ове свеже намирнице "обраде", пре него што их ставимо на пулт или у фрижидер. Препоручљива су и вакумирања, јер, на пример, пасуљ затворен у вакууму може да се чува до 16 месеци у фрижидеру. Иначе ће трајати око четири недеље у фрижидеру уколико није затворен.

image